Pastrama Din Piept De Rata
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Aceasta reteta este preluata de pe siteul Chef Simon-Magret de canard séché au sel
Cu toate ca mi-a placut ,nu voi prepara niciodata mai multe bucati deodata,
carnea nefiind punctul forte din meniurile mele/noastre.
- 1 bucata piept de rata(320 g)
- 500 g sare de mare
- piper negru
- piper roz
- boia iute
- boia dulce
- rozmarin
se spala bine sub jet de apa rece,apoi se sterge bine cu un servet de hîrtie.
Se aseaza pieptul cu partea cu carne în jos.La mine apare exact invers,dar l-am întors.Jur :D
Se acopera carnea cu restul de sare.Este important sa fie complet acoperita!
Se acopera vasul cu un servet de hîrtie,si se da în frigider pentru 24 ore.
pieptul îsi schimbase culoarea si textura.Era mai tare si a pierduse ceva din greutate.
Nu l-am cîntarit,dar va rog observati ca era întors! :D
apoi se tamponeaza uscat cu un servet de hîrtie.
Cu acest amestec se condimenteaza bucata de piept pe toate partile.
Deasupra si dedesubt eu am pus citeva ace de rozmarin proaspat.
si se da in nou la frigider pentru cel putin 2-3 zile scrie în reteta.
Dupa cele trei zile insa,am scos pieptul din servet si l-am lasat pe o farfurioara,
tot în frigider la rece,pentru ca înca nu avea consistenta dorita.
Aici la 11 zile:
Astazi are 20 de zile,si în sfîrsit este asa cum îmi place mie.
Are textura si aroma de sunca.Foarte bun!
Notite:
-dupa o saptamîna,pentru gustul meu,nu era destul de uscat!
-nu economisiti piper si boia iute,pentru ca în afara aromei au si un rol antiseptic
-surplusul de condimente se poate razui înainte de feliere/atunci cînd serviti
-servetul de bumbac pe care l-am folosit la împachetare,a fost curat bineînteles,dar eu totusi l-am spalat înca odata doar cu apa,înainte de a-l folosi,si l-am calcat cu fierul pe maxim pîna a fost uscat.Am vrut sa fiu sigura ca nu are vreun miros de detergent,si vroiam sa fiu sigura ca e dezinfectat destul prin calcare :D
-facuta în perioada rece si uscata afara la aer(7-8°C), pastrama se usuca mult mai repede
(am observat asta la pancetta si pastrama din piept de rata pe care le-a facut Lili)