Paste La Borcan, Cu Carne De Pui
articol scris de Rhapsody blog Bucatareala la plesneala
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Seara buna, dragilor! A trecut ceva vreme de cand nu m-am apropiat de redactat vreun articol pentru
blog. Am inceput luna intr-un mod trist si de aceea am evitat sa scriu, desi gatitul e cea mai buna terapie pentru mine scrisul in astfel de momente nu-mi este de mare ajutor. Am petrecut mult timp in bucatarie zilele astea si voi veni cu noi retete in perioada urmatoare. Pentru inceput am facut paste doar stiti ca le ador, iar cele homemade sunt preferatele mele. Acestea sunt absolut delicioase!
Ingrediente
Paste:
- 350 g faina de grau + extra pentru modelat
- 200 ml apa rece
- 1/2 lgt sare
- 1/4 lgt ghimbir pudra
- 1 lgt turmeric pudra
- 1 lgt Ras El Hanout
- 1 lgt busuioc uscat
Sos
- 1 lg ulei
- 300 g carne de pui (pulpa superioara fara piele si os)
1 ceapa alba (100 g curatata) - 1/2 lgt boabe mustar (optional)
- 1 foaie de dafin
- 50 ml vin alb demi-sec
- 1/2 lg pasta de tomate
- 9 buc rosii deshidratate (optional)
- 150 ml apa de la paste
Cum procedam:
Pentru paste
1. Punem faina intr-un bol sau pe masa de lucru adaugam condimentele peste aceasta apoi amestecam. Turnam apa, prima data 100 ml apoi amestecam cu o lingura si adaugam apoi apa ramasa in doua transe. Framantam pana cand obtinem un aluat omogen (~5 minute), care se desprinde usor de blatul de lucru.
2. Lasam aluatul sa se odihneasca 30 minute, apoi il impartim in bucati mai mici, pe care le intindem cat de subtire posibil apoi decupam forme. Eu am inceput initial sa fac patratele rasucite, apoi m-a parasit rabdarea si am facut doar patratele, dupa care am renuntat si le-am facut fasii. :)
Pastele pot fi fierte imediat, sau se pot lasa la ucat si le puteti folosi oricand.
3. Fierbem pastele in apa cu sare (pastram 150 ml din apa in care am fiert pastele pentru sos) si le scoatem intr-un bol cu apa rece.
Sos
1. Incingem o tigaie, punem uleiul si ceapa taiata cubulete si o lasam la caramelizat.
2. Taiem carnea fasii, o punem in tigaie si o rumenim putin. Adaugam boabele de mustar si foaia de dafin si stingem cu vinul.
3. Lasam sa scada vinul (5 min) apoi adaugam pasta de tomate, amestecam apoi adaugam rosiile uscate si apa de la paste si fierbem pana cand lichidul se ingroasa.
4. Le-am scurs si le-am asamblat intr-un borcan, punand straturi succesive de paste si sos.
S-aveti pofta!
Nota!
- La aluatul de paste puteti pune oua in locul apei.
- Eu am folosit pentru aluat o faina obisnuita facuta din grau autohton,mai negricioasa, dar este posibil sa mai aveti nevoie de faina sau apa/ou in functie de tipul fainii utilizat.
- Daca nu aveti timp sa le faceti, puteti folosi paste cumparate. Dupa ce le-ati fiert si scurs de apa adaugati condimentele din lista de ingrediente amestecate cu o lingura de ulei .