Paste Farfalle Arlecchino Cu Sos Din Afumaturi
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Dimineata de duminica a inceput cu doua mari dileme: era ploaie si demult nu facui paste. Si treaba asta trebuia dreasa neintarziat. Povestelnicul nu-si imagineaza pastele fara sos. Asa ca vom incepe cu sosul. Pentru el am scos din camara o gramada de bunataturi:
- un ardei dulce rosu
- o ceapa mare uscata
- un carnat lung afumat
- 5 rosii mari, decojite si tocate marunt
- o mana de busuioc verde
- niste catei de usturoi aromat alb
- o mana de masline negre rotunde, fara samburi
- sare alba
- piper negru
- ienibahar bob rotund
- doi muguri de cuisoare, uscati
- 200 ml de vin alb, demisec
- 100 g parmezan bun bun
Carnatul si ardeiul a fost feliati, ceapa la fel, maslinele injumatatite.
Vreo 15 boabe de piper, vreo 2 de ienibahar, si 2 de cuisoare (cu ienibaharul si cuisoarele nu e de exagerat, sunt extrem de aromate) le-am culcat parinteste in mojar si le-am facut felul.
Mai departe, am rumenit cativa catei de usturoi in ulei de masline, dupa care usturoiul l-am scos (cand incepe sa-si schimbe culoarea, usturoiul incepe sa cedeze un gust amar uleiului – deci nu trebuie sa ajungeti pana aici).
Am adaugat ceapa si am calit-o pana a inceput sa se inmoaie.
Deasupra au mers feliile de carnat. Le-am prajit putin cu ceapa, amestecand, pana au mai cedat din grasime.
Peste, am turnat rosiile tocate (puteti folosi rosii decojite conservate). Cum sa decojiti rosiile, am povestit deja.
Aluzia de sos care a inceput sa se contureze in tigaie, am sarat-o si am tinut-o la foc mediu, vreo 10 minute. Dupa, am adaugat continutul mojarului si am amestecat.
Inca peste 5 minute am adaugat ardeiul calit din timp in foarte putin ulei. Au urmat miscari magice cu spatula.
Peste alte 5 minute, am turnat vinul si am facut focul tare pana tigaia a dat in clocot.
Dupa asta, focul a fost redus la minim, am pus busuiocul tocat
si maslinele. Am amestecat bine continutul, am stins para si am pus capacul pana aveau sa fie gata pastele.
Cu vreo 10 minute mai devreme de a fi gata sosul, am pus pastele la foc. In apa clocotinda, am adaugat cam o lingura de ulei de masline si o lingurita rasa de sare.
Apoi am adaugat pastele farfalle Arlecchino (numele, din italiana are sensul de “fluturi multicolori”).
Le-am fiert la foc mediu, cam 7 minute. Se recomanda sa le gustati periodic, pentru a nu le fierbe prea tare. Trebuie sa iasa al dente.
Intre timp am ras parmezanul – e trist fara el in paste.