contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Paste De Casa

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga




Gata, iubesc aceste paste, nu mai cumpar niciodata, decat in lipsa de timp, dar chiar si atunci, imi voi face timp! De ce? Pentru ca pastele homemade sunt mai delicioase decat orice altceva. Sunt atat de light, usor de facut daca aveti rabdare si nervi de otel sa curatati bucataria dupa, gustoase, sanatoase, ce mai vreti? Porniti la lucru:) Apropo, reteta o am de pe site-ul lui Jamie Oliver:)

Ingrediente:
300g faina tip 00
3 oua
Ulei masline
Sare
Mod de preparare:
Puneti faina intr-un bol. Faceti o groapa in mijlocul ei si spargeti ouale acolo. Presarati sare si putin ulei de masline. Bateti ouale cu furculita pana devin omogene. Cu varful degetelor amestecati ouale cu faina, incorporand putin cate putin, pana totul este amestecat bine.

 Framantati coca foarte bine cu mainile, eu am stat cam 10 minute pana mi-a iesit o coca nelipicioasa, fina, lucioasa. Infasurati-o in folie de plastic si dati la frigider pentru cel putin jumatate de ora.


Daca nu aveti masina de paste, intindeti-o foarte subtire cu facaletul pana devine egala ca grosime. Aveti nevoie de o suprafata mare de lucru, sau taiati coca in mai multe bucati.
Daca aveti masina de facut paste, asigurati-va ca este prinsa foarte bine de suprafata de lucru curata si unsa cu faina 00. Impartiti coca in 4 bucati. Luati prima bucata si presarati faina peste ea, apoi scuturati-o bine. Presati-o cu degetele pana devine plata. Setati masina pe cea mai larga pozitie, rulati coca. Daca este lipicioasa mai presarati faina deasupra.



Setati masina pe urmatoarea pozitie mai mica si rulati coca din nou. Impaturiti coca in doua, setati masina iar la pozitia cea mai larga si rulati din nou. Repetati acest proces de 5-6 ori. Chiar daca nu vedeti nici-o deosebire, de fapt lucrati coca si va deveni mai lucioasa, mai fina.


Dupa acest procedeu urmeaza in sfarsit, sa faceti pastele. Presarati faina pe ambele fete ale aluatului si dati prin toate setarile masinii, pornind de la cea mai mare pana la cea mai mica. Dupa ce ati ajuns la pozitia cea mai mica, impaturiti coca in jumatate, apoi iar in jumatate, inca o data in jumatate pana aveti o coca patrata. Intoarceti la 90 de grade si dati prin masina pornind de la cea mai mare setare pana ajungeti iar la cea mai mica. Va trebui sa aveti o coca foarte subtire si patrata. Nu uitati sa presarati faina din cand in cand pe coca.
Daca faceti tagliatelle, lasagna sau stracchi rulati coca pana la grosimea dintre un coaster si o carte de joc. Acum depinde si de gusturi, mie imi plac pastele subtiri, de aceea le-am facut la cea mai mica setare.
Daca faceti ravioli, tortellini, rulati cat mai subtire.

Dupa ce aveti coca asa cum o doriti, va trebui sa o taiati imediat. Pastele se usuca foarte repede deci nu lasati mai mult de un minut netaiate. Le puteti pune pe un prosop de bucatarie umed pentru a le opri din uscare.
Taiati coca la masina sub forma pe care o doriti sau, daca nu aveti masina, taiati cu o forma speciala sau cu un cutit bine ascutit.


Nu uitati sa curatati bine bucataria dupa ce v-ati jucat de-a pastele, va arata ceva in felul urmator:

Pastele se fierb astfel:
Puneti apa din abundenta intr-o oala, sarati si puneti putin ulei de masline. Lasati sa clocoteasca, apoi puneti pastele si amestecati din cand in cand pentru a nu se lipi. Nu lasati foarte mult. La tagliatelle am lasat 5 minute, dar gustati si scurgeti bine inainte. Mai multe detalii despre cate minute lasati la fiert pe fiecare tip de paste, gasiti aici.
Daca nu folositi toate pastele, le puteti depozita astfel: lasati-le la uscat o ora, presarati faina printre ele pentru a nu se lipi. Faceti cuiburi si puneti in pungi sigilate. Dati la frigider sau congelator. La frigider rezista pana la 3 zile, la congelator pana la 3 luni.