Paste Cu Pesto
articol scris de A to Z - food and tr blog a-bis-z.blogspot.com
Când nu am prea mult timp la dispoziţie ca să gătesc, sau busuiocul din ghiveci riscă să se uşte, sau pur şi simplu mi-e dor de paste fac paste cu pesto verde. Pesto-ul se face foarte rapid şi simplu. Ca reţetă de bază, ai nevoie de verdeţuri (busuioc, rucola, spanac sau leurdă), sâmburi de pin sau de nuci, parmezan sau pecorino, ulei de măsline, puţin usturoi, sare şi piper. Toate se pun într-un vas şi se toacă mărunt cu mixerul. Se poate face şi cu ajutorul unui mojar. Foarte cunoscut este şi Pesto rosso, care se face din roşii uscate, peperoncini, parmesan, sare şi ulei de măsline.
Pasta cu pesto verde
Ingrediente pentru 2 porţii:
200-300 gr. paste (eu am folosit spaghetti)
busuioc verde (sau rucola) – cam o mână
1/2 căţel usturoi
ulei de măsline, cât să acopere busuiocul în vasul de mixat
2-3 linguri de parmezan sau pecorino răzuit
1 lingură sâmburi de pin (se pot înlocui cu nuci, sau alune Cashew)
sare
piper
Cantităţile se pot modifica după gust.
Mod de preparare:
Se pune apă la fiert, se adaugă sare şi se fierb pastele. Se opreşte puţină apă în care s-au fiert pastele.
Într-un vas de mixer se adaugă frunzele de busuioc, uleiul, usturoiul şi sâmburii de pin şi se toacă mărunt cu mixerul de tocat. Se adaugă apoi parmezanul şi piperul şi se amestecă bine din nou cu mixerul. Se potriveşte cu sare doar la sfârşit, deoarece parmezanul este destul de sărat.
După ce s-au fiert pastele se storc de apă şi se amestecă cu pesto-ul. Se poate adăuga puţină apă în care s-au fiert pastele pentru a se putea amesteca mai bine.