Pasta De Zahar
Sursa Pasta de Zahar
articol scris de furnicuti blog furnicuti.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru darul de Craciun am pregatit o pasta de zahar cu care am imbracat prajitura, ca sa avem un aspect uniform si sa putem decora usor. Aceasta pasta de zahar se face foarte simplu, dar trebuie sa aveti in casa cel putin 1 kg de zahar pudra, asta ca sa nu fie nevoie sa dati fuga (sau sa trimiteti pe cineva :D) la non-stopul din colt. Si daca se intampla si nu va ajunge zaharul, don't worry, pastrati la frigider pana refaceti stocul si reluati prepararea de unde s-a intrerupt :)
Si ca sa nu uit, reteta am gasit-o pe blogul Lissei, o specialista in torturi care mai de care mai deosebite.
Pentru a acoperi un tort de 20 - 23 de cm avem nevoie de:
- zahar pudra (cam 1 kg)
- 1 lingura de margarina
- 6 linguri de apa
- 2 linguri de miere
- 1 lingurita de gelatina
Dizolvam gelatina in apa si o punem la bain marie (pe baie de aburi) pana se dizolva complet si se incalzeste putin. Adaugam margarina si mierea si amestecam pana se divolva. Intr-un vas se pun cam 400g de zahar pudra, peste care turnam lichidul. Amestecam bine si continuam sa adaugam zahar pudra pana cand nu se mai poate amesteca cu lingura.
Se presara zahar pudra pe suprafata de lucru si se rastoarna "aluatul". Continuam ca adaugam cate putin zahar si framantam la fel ca pe un aluat, pana cand nu se mai lipeste de masa. Se intinde cu facaletul pana ajunge la o grosime de aproximativ 0.5 cm si se transfera cu grija peste tortul pe care il ornam. Nivelam pasta pe tort si pe pereti si cu un cutit taiem excesul de pasta de pe margine.
Daca va iese mai multa pasta decat aveti nevoie, se pastraza bine la frigider, invelita in folie. Iar cand urmeaza sa o folositi, lasati-o sa se incalzeasca o ora la temperatura camerei, iar apoi mai framantati-o. E chiar mai bine sa pregatiti pasta cu o zi sau 2 inainte de a orna tortul, in caz ca nu va ajunge zaharul sau vi se pare prea putina, aveti mai mult timp sa remediati situatia.
Cam asta e pasta de zahar, simplu de facut, dar adauga muuulte calorii oricarei prajituri. Dar compenseaza prin aspectul pe care il are tortul astfel decorat si nu trebuie sa stie nimeni cat zahar e acolo :D