contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pasta De Zahar

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Multa vreme "am fugit" de pasta de zahar.... Mi-era frica ca nu imi va iesi ce trebuie si voi pierde timp degeaba... Am resusit insa si de atunci am facut pasta de zahar de 3 sau 4 ori...
M-am gandit care pasta sa o postez: prima... care a fost la un pas de ratare, sau celelalte care mi-au iesit exact asa cum trebuia???
Pana la urma m-am hotarat sa pun prima mea incercare, mai ales pentru cine n-a mai facut niciodata sa stie exact ce trebuie sa faca pentru a nu gresi... sau a nu pati ca mine... Din fericire rezultatul a fost totusi unul reusit...
Multumesc pentru aceasta reteta d-nei Viorica...
PS: Trandafirii sunt de pasta de lapte praf! (urmeaza sa postez cum fac trandafirii din pasta de lapte praf)
Ingrediente:
  • 2 linguri de miere
  • 5 gr gelatina
  • hidratata in 60 ml apa
  • 50 gr ulei de palmier (este in gr deoarece are o stare semisolida)
  • 50 gr amidon alimentar
  • 600-650 gr zahar pudra cernut si rasnit inca o data
Preparare:
Punem intr-un ibric apa calda
Adaugam 5 gr adica jumatate plic gelatina
Se adauga si mierea . Se lasa la hidratat, apoi se pune in b.m pe foc, avand grija sa nu fiarba. Este foarte important acest amanunt. Dupa ce s-a topit gelatina si mierea, se pune uleiul de palmier. Se amesteca, ca sa devina fluid si se lasa la racit.
Se pune in vasul de mixer, si se adauga amidonul si 2 linguri de zahar pudra. Se amesteca incet cu o spatula de silicon, pana la omogenizare, si racirea completa a compozitiei. Se adauga restul de zahar pudra si se mixeaza pe viteza cea mai mica, cu dispzitivul de aluat.
Mixam amestecul pana se incorporeaza tot zaharul. Incercam cu mana daca pasta este lipicioasa. Daca da, mai adaugam 50 gr zahar. De aceea am spus la inceput 600-650 gr zahar. Deci punem la inceput 600 gr.
De regula la 650 gr pasta are consistenta care trebuie, si nu este lipicioasa.
Se face o turta de pasta care se pune in folie alimentara, si se tine la frigider aproximativ 24 de ore. Dupa aceea poate fi folosita pentru imbracat torturile.
Aceasta e reteta d-nei Viorica pe care respectand-o intocmai la urmatoarele incercari, mi-a iesit exact cum trebuia...
Si acum sa va zic ce am facut eu.
La aceasta reteta nu imi place partea cu cernutul zaharului pudra (eu il cern de 2 ori)
Acestea sunt ingredientele:
am cantarit ingredientele, dar la ulei am zis ca mai ramane pe punga, deci pot sa las cu 5 gr in plus... mare greseala... care m-a costat vreo 300 gr de zahar n plus fata de reteta...
gelatina, mierea, uleiul de palmier dupa ce s-au racit:
dupa ce am adaugat amidon si 2 linguri zahar pudra:
am mixat cu paletele de aluat de la mixer, si ca sa vedeti ca nu mi-a iesit reteta, cam asa arata pasta dupa ce pusesem cam 600 gr de zahar... deci parea un esec...
Am continuat si am pus zahar pana a devenit pasta ( cred ca mi-a intrat 1 kg zahar)
am uns tortul cu unt frecat cu zahar pudra cu aroma de vanilie:
Eu nu am lasat niciodata pasta la frigider. Am facut-o intotdeauna cu 2-3 ore inainte de ora la care trebuia sa fie gata tortul.
Foarte important e sa ungeti masa cu ulei de palmier...
pentru ca masa nu a fost unsa f bine cu ulei de palmier si pasta nu era tocmai dupa reteta corecta, m-am chinuit ceva... Ia uitati cum arata cand am vrut sa o ridic de pe masa (ajutata de sucitor)
In final, cu ajutorul sotului, am reusit sa pun pasta de zahar pe tort...
Am indepartat surplusul si am nivelat: uimitor, au disparut toate pliurile si s-a asezat foarte bine... Nu ma asteptam... Fata de pasta de zahar sau martipan, este mai elastica si se aranjeaza mai bine... In general nu imi ramane atata pasta, dar pentru ca am pus mai mult ulei de palmier si mai mult zahar, a ramas mai mult.
Asa a aratat tortul invelit cu pasta de zahar... Bun de ornat dupa imaginatia fiecaruia...
si ce frumos da un buchet de trandafiri pe aceasta pasta alba...
A fost totusi cam groasa, dar ff buna la gust... Uitati si sectiunea ca sa vedeti grosimea.
Bafta tuturor celor care incearca aceasta pasta si multumesc inca odata d-nei Viorica de reteta...