contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pasta Al Forno

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Daca iti plac pastele vei gasi acest fel de mancare absolut irezistibil! Este denumit “piatto unico” la italieni doarece este deosebit de satios asa ca nu te mai deranjezi cu supa sau alt fel de mancare pentru ca aceste paste la cuptor vor fi mai mult decat satioase.
Este un fel de mancare pe care il poti incerca, mai ales daca pana acum nu ai facut lasagna, pentru ca seamana intr-o mare masura si poate fi un bun “antrenament”.
Este foarte potrivita pentru o masa plina de oameni, pentru ca iti iese o cantitate suficienta pentru o mica armata!
Dificultate-medie
Timp-4-5ore
Cost-mediu


Ingrediente

  • Sos Ragu
  • 800g carne tocata, amestec de vita si porc
  • 1 ceapa
  • 1 morcov dat pe razatoare
  • 3catei de usturoi, feliute
  • 1200g de suc de rosii, sau rosii cubulete la cutie, dar nu pasta de tomate
  • 50ml vin sec
  • 2-3 foi de dafin
  • 2-3 fire de cimbru
  • Piper proaspat macinat

 

  • Sos Bechamel
  • 100g unt
  • 100g faina
  • Un praf de nucsoara
  • 1000ml de lapte dulce

 

  • 800g paste scurte fierte al dente
  • 200g de parmesan sau alta branza sarata


Mod de preparare
Sosul Ragu
Incepi cu sosul Ragu, carui preparare dureaza cel mai mult. Acest sos se face in decursul a mai multe ore, min 3, dar eu il las cam 4 ore. Este foarte important sa ai o cratita cu un fund mai gros si un foc foarte mic, pentru ca cu cat fierbe mai mult acest sos, cu atat va fi mai bogat in arome.


Se toaca ceapa, usturoiul si se da prin razatoarea mare morcovul. Se calesc acestea impreuna cu 6-7 linguri de ulei de masline, impreuna cu dafinul si cimbrul. Se adauga carnea si se rumenesc toate impreuna. Se stinge cu vin si atunci cand el se evapora adauga sosul de rosii. Daca folosesti rosii cuburi din conserva trebuie sa adaugi apa sau supa de legume, cam 700ml.
Nu te speria daca in loc de sos ti se pare ca ai o ciorba! Dupa 3-4 ore la foc mic, fara capac, cu geamul deschis ca sa nu inebunesti de mirosul care devine din ce in ce mai apetisant, va deveni un sos dens si incredibil de gustos.
La un foc mic, nu se intampla nimic rau, dar aminteste-ti totusi sa mai amesteci in el din jumatate in jumatate de ora. Vei vedea ca este ca la zacusca: desi toate ingredientele sunt fierte, cu cat sta mai mult pe foc cu atat este mai buna. Dupa cea de a doua ora deja incepe sa se lege si uleiul sa iasa la suprafata. Poti gust din sos cu ajutorul unui dumicat de paine inmuiat in sos .........si ai grija sa te opresti la timp, ca tot gustand ar exista pericolul sa mananci tot sosul in ritmul asta.
Nu adauga sare, decat un praf, pentru ca acest sos se va condensa si exista posibilitatea sa il faci prea sarat, asa ca nu pune sare in el.
Sosul bechamel
Topesti intr-o cratita untul, o tragi de pe foc si adaugi faina si laptele, alternativ, amestecand cu un tel pana devine omogena. O pui pe foc, adaugi un praf de nuscoara si amesteci mereu, ca la ciulama, pana devine de consistenta smantanii. Nu dureaza mult, cam 10-15 min. Il lasi deoparte pentru ca iti va trebui sa acoperi cu acest sos pastele inainte de cuptor.


Atunci cand sosul Ragu este aproape facut, pune apa la fiert pentru paste. Cand fierbe adauga sarea si pastele pe care le fierbi al dente. Le scurgi bine de apa in care au fiert si le pui peste sosul Ragu si le amesteci.
Asamblarea
Pui jumatate din pastele amestecate cu sosul Ragu intr-o tava mare. Presari parmesanul sau branza ta sarata si adaugi si restul pastelor.


Le acoperi cu sosul Bechamel pe care il distribui pe toata suprafata pastelor din tava, presari mozzarella sau casacaval peste si dai la cuptor pentru 30-45 de min, pana se rumenesc la suprafata.


Nu este necesar sa ungi tava cu ulei pentru ca Ragu-ul are suficient ulei ca sa nu se lipeasca pastele.



Tips
Pasta al forno este absolut delicioasa cu un vin bun! Daca ai un carnat de casa bun, il poti pune de la bun inceput in sosul Ragu, dar nu le combina cu chestii de astea din comert, ca e pacat.



Articol recomandat de fantasia-gourmet.blogspot.com