Pasca
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Tot am veorbit de Paste,sigur ca e tarziu sa fac aceste postari,vor mai urma vreo doua,dar sper sa va foloseasca la anul viitor. Anul asta am facut pasca folosind reteta de cozonac a Gabrielei Cara .Si dupa cum vedeti a iesit foarte frumoasa ca de gustoasa va spun eu ca a fost buna.Cum n-am dovedit pasca in doua zile pot sa va asigur ca si in 4 era la fel de pufoasa si buna.Imi cer scuze pentru poze,dar iarasi n-am avut aparatul meu obisnuit de fotografiat,dar cred ca asta nu va va impiedica sa retineti reteta.
INGREDIENTE :
ptr.blat :
- 500 g de faina
- 250 ml de lapte
- 125 g de zahar
- 100 ml de grasime (unt topit si ulei)
- 10 g drojdie uscata,pakmaia am folosit euvoi puteti folosi un cub de drojdie proaspata.
- 2 galbenusuri
- 2 plicuri zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
- sare
ptr.umplutura:
- 500 g de branza dulce de vaci
- 2 oua
- 1 pahar de zahar
- 2 plicuri de zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie
- 2-3 linguri de gris
- o mana de stafide inmuiate in rom timp de 1 ora
MOD DE PREPARARE:
-aluatul l-am facut in masina de paine
-zaharul se dizolva in lapte cald
-drojdia se freaca cu cateva linguri de lapte indulcit
si cateva linguri de faina,dupa care se acopera cu faina si se lasa la crescut pana incepe sa crape faina,aproximativ 10-15 minute
-se pune in cuva masinii laptele cu zaharul dizolvat,galbenusurile si 2 linguri de gasime si aromele
-se adauga toata faina si maiaua crescuta.
- in primele 10 minute de framantare (dupa cele 5 de amestecare si cele 5 de odihna) se adauga pe rand restul de grasime
-cine framannta de mana,framanta aluatul cu mana inmuiata din cand in cand in grasime,pana iese un aluat elastic si care se desprinde de pe mana.
-se pune aluatul intr-un vas,se acopera,se tine la loc caldut,ferit de curent (eu am lasat aluatul la dospit tot in masina de paine) pana isi dubleaza volumul.
-apoi se imparte coca in doua si intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se aseaza pe fund o foaie iar din restul de aluat se face o impletitura in 3,care se aseaza apoi de jur imprejurul formei si se mai lasa la crescut 30 de minute.Rasuciti si 2 bucatele de aluat pentru a forma crucea.Am folosit o forma cu diametrul de 26 cm.
-intretimp se prepara umplutura amestecand toate ingredientele. Aveti grija ca branza sa fie bine scursa.Nu preparati umplutura mai din timp pentru ca zaharul va scoate apa din branza.Deci o preparati chiar inainte de a pune-o pe pasca .Asezati apoi cele 2 impletituri mai mici care sa formeze crucea,apoi pensulati aluatul cu ou batut.
-dati la cuptorul incalzit la 210* ,iar dupa 15 minute pneti focul la minim.Coaceti aprox 35-40 de minute,pana vedeti ca e frumos rumenita si trece proba scobitorii.
-o data scoasa din cuptor,cat este inca calda,ungeti-o cu miere.Nu va faceti griji de culoare,lumina si aparatul sunt de vina.