Pască
Sursa Pască
articol scris de reteteilustrate blog reteteilustrate.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Apăsaţi aici pentru a descărca sau imprima reţeta (Google Docs).
Ingrediente:
1 kg de făină, 3 ouă, 2 pliculeţe de drojdie, sare, 300 ml lapte, 2 linguri de ulei, sare.
Mod de preparare:
Se toarnă puţin lapte într-o căniţă metalică şi când începe să fiarbă se adaugă 2 linguri de făină, se amestecă bine să nu rămână cocoloaşe şi se lasă la răcit. Laptele rămas se încălzeşte puţin, la foc mic.
Restul de făină se pune într-un vas metalic, se presară 1-2 linguriţe de sare, se pun pliculeţele de drojdie şi se amestecă bine compoziţia.
Apoi se adaugă pasta din lapte şi făină, 2 ouă întregi bătute şi
se începe frământarea adăugându-se treptat lapte călduţ, iar la sfârşit 2 linguri de ulei.
Se frământă în continuare cca. 15-20 minute.
Aluatul se pudrează cu puţină făină şi se lasă la loc cald, ferit de sursă de foc,
aproximativ o oră şi 30 de minute, până creşte.
Se răstoarnă pe un suport de lemn presărat cu făină. Se rupe aproximativ un pumn de compoziţie din care se formează împletitura.
Pasca se pune într-o formă rotundă unsă în prealabil cu puţin ulei, apoi deasupra, împletitura formată, în formă de cruce.
Se ia un gălbenuş de ou, se sparge, se bate şi se unge pasca. Se introduce la cuptor, la foc potrivit, până se rumeneşte.
După ce se scoate din cuptor, cât este fierbinte, se unge cu puţină apă rece, apoi se acoperă cu 1-2 prosoape textile de bucătărie.
Se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se scoate cu grijă din forma în care s-a copt şi se taie felii.
Poftă bună!