Pască…
articol scris de papalaile blog
Până să vă dezvălui magia prin care din una-alta am făcut o pască grozav de bună anul trecut şi sper că şi anul ăsta, trebuie să vă spun că reţeta nu-i a mea. Nu e o reţetă din moşi-strămoşi de la mama sau de la bunici. Mama nu a făcut niciodată pască. Anul trecut după ce am făcut mucenici moldoveneşti şi i-am dat pe spate pe ai mei, mama a zis că neapărat trebuie să fac pască. M-am apucat şi am studiat problema, am citit net-ul în lung şi-n lat, am studiat reviste mai vechi şi mai noi, în căutarea unei reţete care să mi se pară perfectă. Cea pe care am ales-o a fost a Teodorei de la Gospodini.
Acestea fiind zise, să vă povestesc cum am făcut magia să iasă frumuseţea de mai sus Treaba mi s-a părut mai complicată decât la cozonac.
Primul lucru pe care l-am făcut a fost să aleg stafidele aurii. Le-am ales că mai sunt şi urâte şi rele şi cu mizerii. M-am oprit când am ajuns la 250 gr de stafide alese şi culese. Le-am pus într-un castron şi am turnat peste ele apă fierbinte. Le-am lăsat la înmuiat vreo 2 ore. Se poate pune şi rom. Eu nu agreez romul.
După ce am pus stafidele la înmuiat am scos din frigider ingredientele să se mai aclimatizeze. După aproape 2 ore am topit pe baie de aburi 250 gr unt. Am cântărit 450 gr de făină şi am amestecat făină cu un plic de drojdie uscată. Am mai măsurat 60 ml lapte, am pregătit 2 ouă şi o jumătate de linguriţă de sare, am cântărit 150 gr zahăr şi am ras coaja de la jumătate de lămâie. După 15 minute le-am introdus în vasul maşinii de făcut pâine în ordinea următoare: lapte, unt, ouă, coaja de lămâie, sare, zahăr, făina amestecată cu drojdia.
Am pornit aparatul pe programul de aluat dospit şi între timp m-am ocupat de umplutură.
Pentru umplutură am folosit aşa: 1 kg brânză de vaci, 250 gr zahăr, 4 ouă, câteva linguri de smântână (cam 80 gr) coaja rasă de la jumătate de lămâie şi 250 gr stafide. Se mai pot pune esenţe diverse: de vanilie, de rom… Eu nu le prea agreez… Se mai pune in general şi o lingură, două de făină pentru a absorbii umezeala din brânză. Eu nici ideea asta nu o agreez, aşa că nu am pus făina.
Le-am amestecat pe toate: brânza cu zahărul şi ouăle, apoi smântâna şi coaja de lămâie şi la final şi stafidele. La un moment dat era cam greu de amestecat în crăticioară şi m-am mutat cu căţel şi cu purcel într-un castron mai mare.
După ce aluatul a dospit în maşina de făcut pâine arăta cam aşa.
L-am mai lăsat 30 de minute acoperit cu nişte prosoape de bucătărie pe capacul de la aragaz. În bucătărie am închis geamul şi am încins cuptorul încă de când am băgat ingredientele în maşina de făcut pâine.
Ehh!! Şi de acum începe greul mare, cu panică şi curs sudorile de pe mine în bucătăria transformată în saună parcă.
Asamblatul nu-i chiar treabă foarte grea, dar parcă nici uşoară. Merge mai repede să asamblezi un cozonac decât o pască.
Aluatul ăsta de pască pare cam dubios. Are foarte mult unt şi pare cam ciudat. Nu seamănă cu aluatul de cozonac. Pentru că e foarte untos practic nu se prinde de suprafaţa de lucru sau de sucitor, dar eu tot am folosit ceva făină la modelări.
Mai întâi am scos aluatul din vas şi l-am frământat prin făină un moment apoi l-am împărţit din ochi, fără să cântăresc, în 3/4 şi 1/4. Partea mai mică am pus-o la loc în vas şi am lăsat-o acoperită cu prosoape cât m-am ocupat de restul aluatului.
Partea mare de aluat am vrut s-o întind într-o foaie mai mare şi s-o aşez în forma cu pereţi detaşabili pe care o unsesem cu unt şi o tapetasem cu făină câteva minute mai devreme.
N-a fost să fie, nu mi-a reuşit. Nu am avut cum să mut aluatul de pe dulap în formă. Mi-am amintit mai târziu că aşa am păţit şi anul trecut. Atunci am împărţit bucata asta de aluat în 2/3 şi 1/3. Bucata mai mare am întins-o şi am pus-o pe fundul tăvii. Şi operaţia asta e grea, dar e realizabilă. Plus că poate fi aşezat aluatul în tavă şi întinde cu degetele.
Cu restul de o treime de aluat am făcut marginea. Am împărţit în două si am încercat să fac 2 benzi pe care le-am pus pe marginea detaşabilă a formei. Prin simple apăsări se lipeşte foarte bine de aluatul de pe fundul tăvii.
Acum că am tapetat tava cu aluat, am pus şi compoziţia de brânză de vaci cu stafide.
Cu sfertul de aluat lăsat deoparte la început am făcut ornamentele de pe pască. L-am împărţit în două (sunt conştientă că v-am înnebunit deja cu împărţitul aluatului şi ăsta e abia începutul). Una din jumătăţi am mai împărţit în două şi iar am luat o jumătate şi am împărţit-o în două Complicat rău!! Cam care e ideea? Din aluatul ăsta care l-am păstrat trebuie să fac un inel împletit pe margine, o cruce mare tot împletită pe mijloc şi câteva mici ornamente. Cu jumătate din aluatul păstrat pentru ornamente am făcut împletitura de jur împrejur, cu cealaltă jumătate am făcut crucea împletită de pe mijloc şi ornamentele mici. (prima împărţire în două)
Inelul împletit de pe margini nu l-am putut face dintr-o bucată şi ca urmare l-am făcut din două jumătăţi (a doua împărţire în două) . Fiecare jumătate de inel împletit se face din 2 fâşii de aluat răsucite (de aici cea de-a 3-a impărţire la doi). Ştiu că e cam greu de urmărit, dar sper că se înţelege ceva din povestea mea
Cum facem făşiile de aluat pentru răsucire? Se ia aluatul si se modelează la început între palme. Nu prea mult că oricum se rupe. După ce îl lungim un pic între palme, il modelăm pe suprafaţa de lucru cu ajutorul palmelor.
Eu am pudrat cu făină aluatul pentru a-mi fi mai uşor să-l răsucesc.
Împletitura am pus-o pe marginea formei.
Apoi am procedat la fel ca să fac şi cealaltă jumătate de inel.
Acum că am terminat cu marginile, am trecut la mijloc. Bucata pe care o mai aveam de aluat (cine ştie a câta jumătate ) am împărţit-o în trei. Două dintre cele trei bucăţi de aluat le-am folosit pentru a face crucea mare de pe mijloc. (Evident fiecare bucată am împărţit-o în două, am format sulurile de aluat şi le-am răsucit.)
Cu ultima, ultima bucată de aluat nu mai ştiu ce-am făcut exact, în câte bucăţi şi bucăţele am împărţit-o. Cert este că am făcut cam aşa…
Înainte să îmi trag sufletul am pregătit şi un gălbenuş de ou, să am cu ce spoii pasca înainte de a o băga la cuptor. Pasca am lăsat-o să se odihnească 15 minute.
Am spoit-o cu pensula înmuiată în gălbenuş
şi am băgat-o în cuptorul încins la 180-190 de grade pentru vreo 20 de minute. După am dat focul pe la 150-160 de grade şi am mai ţinut-o 40 de minute.
În cazul în care brânza e mai umedă şi nu puneţi făina, probabil mai trebuie ţinută încă vrep 5-10 minute. Eu am dat şi focul mai iute să se usuce apa de pe deasupra.
Ce-aş mai vrea să mai adaug:
- Am făcut anul trecut 2 păştii după aceiaşi reţetă, au fost grozav de bune. Exact aşa cum mi-am şi ne-am dorit.
- Am ales reţeta pentru că are foarte multă umplutură şi cocă doar cât să o ţină.
- Pozele nu sunt grozave, dar sunt explicative. Mi-a fost cam greu să mă descurc să fac şi poze şi să mă joc cu aluatul în timp ce curgeau apele de pe mine.
- Pentru a păstra adevărul istoric trebuie să spun că prima poză şi ultimele 3 sunt de la o pască, celelalte toate de la o altă pască. Am avut timp să fac şedinţă foto cu prima pască în lumina dimineţii. Cu cea de-a doua m-am luptat să fac pozele în timpul preparării.
- Zic eu că e un efort ce merită prestat pentru că rezultatul este pe măsură.
- Am cântărit prima pască şi avea 2,7kg. Nu văd de ce a doua ar fi diferită la gramaj.
În afara listei mai vreau să vă urez tuturor celor care treceţi pe aici: Sărbători fericite! Să vă bucuraţi de toate alături de cei dragi!!
Când am să am poze şi cu felii şi cu secţiune o să revin cu un later edit…
Filed under: Deserturi..., Retetele altora..., Varianta mea... Tagged: aluat, aluat untos, branza de vaci, branza dulce, coaja de lamaie, drojdie, drojdie uscata, faina, lapte, oua, pasca cu branza dulce, Pasca pentru Paste, pască, pască cu brânză de vaci, paste, sare, smantana, stafide, unt, unt topit, zahar