Pasca Cu Branza Dulce Si Aluatul Cel Mai Pufos, Ever
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza
Am facut pasca in weekendul ce tocmai s-a scurs. Stiu, nu e timpul pentru Pasca, e inca Postul Mare, unde mai pui ca Pasca e ceva musai specific Invierii...so... Sincer, nu-mi pasa! pana acum am tot facut pasca in fiecare an, de fiecare data incercand un nou aluat. Rezultatele trecute le puteti vedea aici si aici.
Era necesar sa incerc un nou aluat. Da, stiu putem sa il imbrac in forma de cozonac, cu branza, de ce nu?! dar, chiar nu am vrut asta. Am vrut Pasca. Si n-am ce regreta. Din cantitatile pe care vi le voi povesti ceva mai jos am mesterit o Pasca mica, in forma rotunda de 18 cm, si o Pasca mare cu branza si ciocolata, in forma de 26 cm (next on the blogg! sooonnnn). Superb de bune, ambele! Cel mai pufos aluat. Azi e a treia zi si blatul nu s-a asprit, nu s-a uscat. E in continuare pufos si perfect. Si asta datorita instructiunilor clare si precise, lasate de Maestrul Horia Varlan, in carticica sa, "Bucatele noastre", instructiuni pe care le-am urmat cu mare rigurozitate.
Hai sa nu mai tin suspansul si sa dau drumul ingredientelor...
Asadar ingrediente:
pentru aluat:
- 500 gr faina
- 400 ml lapte caldut
- 3/4 pahar zahar
- 200 ml ulei
- 2 galbenusuri
- 25 gr drojdie
- putina sare
- esenta de rom
- 500 gr branza de vaci
- 1/2 pahar zahar sau dupa gust
- o lingura gris
- un praf de sare
- 1 ou +2 albusuri
- 50 gr stafide
- 2 linguri smantana
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1/2 esenta de rom
- 1/2 esenta de vanilie
- un galbenus
- 3 linguri lapte
Cerneti faina si puneti-o intr-un bol mare si cald. Incalziti uleiul, atat cat poate suporta dosul palmei. Dupa ce au trecut cele 30 de minute turnati maiaua peste faina, restul de lapte, zaharul, galbenusurile si praful de sare.
Incepeti sa framantati aluatul ca la cozonac. Aluatul va fi moale si lipicios. Turnati incet uleiul, cate putin, pe margine, incercand sa il incorporati. Framantati macar jumatate de ora, pana ce aluatul este lipicios dar se desprinde de maini si de marginile bolului si incepe sa faca basici. Acoperiti cu un prosop si lasati la loc cald macar 30 de minute.
Umplutura: Amestecati intr-un bol toate ingredientele.
Incingeti cuptorul la 175 grade.
Ungeti cu unt o forma de pasca sau de tort. Din cantitatile de mai sus eu am facut o pasca mica de 18 cm si una mare de 26 cu branza si ciocolata. Am mai spus asta, dar repet, poate nu toata lumea citeste chiar tot ce scriu eu pe aici :)))
Luati o bucata de aluat si intindeti pe fundul formei de tort. Dintr-o bucata de aluat, mai micuta, faceti trei snururi. Doua le dati unul peste altul, le impletiti, formand un snur rasucit, pe care il puneti de jur imprejururul formei rotunde. Cu o lingura turnati umplutura formata din ingredientele date mai sus. Peste umplututa faceti o cruce din cel de al treilea snur. Ungeti bine cu un galbenus de ou spart in cateva linguri de lapte.
Coaceti pasca la cuptor timp de 50-55 minute, sau, altfel spus, pana este bine coapta. Faceti testul cu scobitoarea, pentru siguranta.
Dupa ce s-a copt, scoateti-o din forma si lasati-o la racit. Taiati triunghiuri si serviti.