contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pasca Cu Branza Dulce (2)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
by Alice albinutza

  Pasca de anul acesta mi-a iesit super! Dulce, aromata, moale si pufoasa. Super buna. 
   Dar mai intai de a da reteta in randurile de mai jos, trebuie sa va mai spun ca dupa ce m-am apucat de framantat manual aluatul... m-a cuprins o lene si o panica specifica zilelor pre-sarbatoare, asa ca am rasturnat aluatul din castron direct in cuva masinii de paine, am setat-o pe programul de framantat&dospit si am abandonat-o uitarii. La modul propriu. 
  Pe la vreo 21.30 cand masina mea scoase sunete specifice prin care ma anunta ca e Gata!, Miruna incepu sa urle : nani! nani!... asa ca ce puteam face decat sa las masina in pace si sa duc copilu' la nani. Asta inseamna ca ne urcam in pat si vreo ora... mai povestim, mai cantam, mai bea ea niste lapte timp in care eu ma gandesc... ce naiba se intimpla cu aluatul ala?.... intr-un final pune geana pe geana si scapa la somn. Deja e vreo 22.45.... hmm... mi-e si mai lene... iau o carte... incerc sa citesc ceva... But, somn. 
  Pe la 2.30 noaptea ma trezesc... bai, aluatul meu!, dar imediat imi dau seama ca n-are sens sa ma dau jos din pat, sa fumu o cafea  si sa ma bag intr-un aluat moale si lipicios. Inchid ochii fericita ca Miruna doarme, zicandu-mi ca... deh, asta e... maine fac altul.. am tot timpul din lume. 
   Si uite-asa a doua zi dis de dimineata, inca somnoroasa si limpaind dintr-o cafea... mi-am aruncat un ochi prin geamul masinii de paine. Uimire: stiti lava de pe Etna? ei, cam asa era de involburat si-al meu aluat. Olecutica mai avea si dadea sigur pe-afara.     
   Si-ntr-un elan muncitoresc gen hei-rup hei-rup, am dat copilului niste....  ceva de mancare.. (nu ma intrebati acum ce, ca nu-mi aduc aminte) apoi l-am plantat la Tzitzi, Mani si compania (adica Michey mouse clubhouse)  si am rasturnat aluatul pe planseta. Restul, e deja istorie.
  Asadar ingrediente:
  • 600 gr faina
  • 20 gr drojdie
  • 260 ml lapte
  • 80 gr zahar
  • 2 galbenusuri
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja rasa de la lamaie si portocala

pentru umplutura:
  • 500 gr branza de vaci
  • 3 oua
  • 2 lingurite amidon alimentar
  • 80 gr stafide
  • 100 gr zahar
  • esenta de rom
  • 1 plic de zahar vanilat

pentru uns deasupra:
  • 1 galbenus
  • cateva linguri de lapte


  Mai intai am frecat drojdia cu o lingura de zahar si am amestecat-o cu putina faina, lasand-o apoi la dospit intr-un loc caldut, ferit de curetn si acoperita un un prosopel cu rat. Cam jumatate de ora. Untul l-am topit si l-am amestcat cu laptele caldut si coaja de lamaie si portocala. Intr-un vas am pus faina cu sarea si am turnat amestecul de lapte si unt. Am pus galbenuurile, drojdia dospita, si am inceput sa framant. Cand s-au incorporat toate am inceput sa presar zaharul si sa tot framant. Cam pe aici m-am plictisit, panicat, stresat si l-am azvarlit in masina de paine. Voi nu faceti ca mine! Ori il framantati bine de tot si il lasati apoi la crescut o ora doua intr-un loc caldut, ori puneti ingredientele in masina de paine si... relax.
  Cand aluatul a crescut l-am desartat pe planseta de lucru si l-am impartit in doua parti. Din una am facut o foaie rotunda, pe care am pus-o in forma de 26cm, unsa cu unt si tapetata cu faina. Din cealalata bucata, mai micuta, am facut trei snururi. Doua le-am dat unul peste altul, formand un snur rasucit, pe care l-am pus de jur imprejururl formei rotunde. Cu o lingura am pus umplutura formata din ingredientele  date mai sus. Peste umplututa pus o cruce facuta din cel de al treilea snur. Am uns bine cu un galbenus de ou spart in cateva linguri de lapte si am dat tava la cuptor. Aveti grija sa incalziti bine cuptorul inainte de a baga tava. Am copt pasca cam 45-50 minute, la 180 grade, depinde de cuptor.
   Pofta buna! Hristos a inviat!