Pariziene Cu Mac
Sursa Pariziene cu mac
articol scris de Criss75 blog criss75-despremine.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cornurile acestea moi si pufoase sunt tare pe placul nostru, drept dovada le-am facut de multe ori pana acum cu diverse umpluturi. Cu branza dulce si stafide , cu mere, cu gem si nuci, cu crema de vanilie, toate sunt la fel de bune si cu siguranta am sa mai incerc si alte umpluturi.
De aceasta data am ales sa le umplu cu mac pentru ca imi place mult macul si foarte rar il folosesc la prajituri si asta pentru ca lui Alex nu-i place.
Ingrediente:
-400 g faina
-25 g drojdie proaspata
-70 g zahar
-200 ml lapte caldut
-1 ou
-50 g unt
-coaja rasa de lamaie
Pentru aluat, se dizolva drojdia in 50 ml lapte caldut. Se topeste untul, se amesteca cu laptele ramas si zaharul. Se pune faina intr-un castron, la mijloc se face o gropita in care se toarna drojdia, untul topit cu laptele si zaharul si oul batut. Se amesteca toate ingredientele cu o lingura, dupa care se framanta cu mana tot in castron. Se acopera castronul cu o folie peste care se aseaza un prosop si se lasa la dospit o ora.
Dupa o ora, aluatul isi va dubla volumul. Se imparte in 16 bucati cat de cat egale. Se intinde fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi, pe mijloc se pune o lingura de crema, se pliaza si se preseaza cu gedetele pentru a se lipi aluatul, iar cealalta jumatate se taie in fasii care se infasoara peste partea lipita. Imagini cu etapele gasiti aici.
-400 g faina
-25 g drojdie proaspata
-70 g zahar
-200 ml lapte caldut
-1 ou
-50 g unt
-coaja rasa de lamaie
Pentru aluat, se dizolva drojdia in 50 ml lapte caldut. Se topeste untul, se amesteca cu laptele ramas si zaharul. Se pune faina intr-un castron, la mijloc se face o gropita in care se toarna drojdia, untul topit cu laptele si zaharul si oul batut. Se amesteca toate ingredientele cu o lingura, dupa care se framanta cu mana tot in castron. Se acopera castronul cu o folie peste care se aseaza un prosop si se lasa la dospit o ora.
Dupa o ora, aluatul isi va dubla volumul. Se imparte in 16 bucati cat de cat egale. Se intinde fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi, pe mijloc se pune o lingura de crema, se pliaza si se preseaza cu gedetele pentru a se lipi aluatul, iar cealalta jumatate se taie in fasii care se infasoara peste partea lipita. Imagini cu etapele gasiti aici.
Umplutura:
-200 g mac macinat
-100 g zahar
-100 ml lapte
-coaja rasa de la o lamaie
-1 plic zahar vanilat
Se pune la fiert laptele cu zaharul si coaja de lamaie si cand incepe sa fiarba se adauga macul macinat. Se amesteca pana se ingroasa. Cu aceasta umplutura vom umple parizienele. Mie mi-au iesit 12 bucati deci am impartit si macul ca atare.