Parfait De Nuci Si Caramel
articol scris de Pasiunesiculoare blog Pasiunesiculoare
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Gazda lunii iunie este zglobia Andie , care pe mine una ma fascineaza prin ceea ce face.
Destin sau pura intamplare ca debutul meu in provocarea aceasta sa fie chiar luna cand Andie este gazda, asta nu o pot a spune.
Asa cum spune si denumirea blogului ei, Andie ne-a ales ca tema un produs vegetarian sau un desert cu iubitul caramel.
Desi mananc cu placere fara carne, de data asta am considerat o provocare pentru mine caramelul, asa ca am decis sa fac acest minunat parfait care m-a dus cu gandul la faimoasa inghetata Nirvana(care ultima data cand a fost acasa m-a ingrozit cat de scumpa este).
Sa mai spun ca este simplu de facut, cred ca ar trebuii sa se stie, fiindca imi plac lucrurile simple, gustoase si de efect.
Inainte de a va spune ingredientele, o sa precizez pentru cei ce nu agreeaza galbenusurile crude , ca sub forma in care am facut acest parfait, aproape ca sunt insesizabile(si eu simt cand inghetata are asa ceva in ea si nu ma impac prea bine), dar ca pot foarte bine sa si micsoreze numarul lor.
Asadar si prin urmare minunatul parfait de care m-am indragostit de la prima lingurita contine:
2 oua
4 galbenusuri
130 gr zahar
70 gr nuci
50 gr nougat de nuci
2 lingurite rom
350 ml smantana
Ouale impreuna cu galbenusurile si 100 gr de zahar pe pun intr-o cratita pe bain-marie
si se amesteca pana devin precum o crema si se lasa la racit.
Intre timp intr-o alta cratita se pun la caramelizat restul de zahar cu 2 linguri de apa
Cand zaharul incepe sa se maroneasca adaugam nucile, luam de pe foc si adaugam romul si nougatul de nuci, amestecand pana cel din urma se topeste, apoi adaugam peste crema de ou si se lasa sa se raceasca.
Intre timp batem frisca pe care o adaugam peste amestecul de caramel si crema de ou
Eu m-am folosit de masina de inghetata, dar daca nu aveti dati la frigider pentru minim 5 ore. Proaspat scos din masina(care din pacate nu mai face fata), cremos si delicios, trebuia sa gust ca nu mai puteam de pofta
Am lasat pana a doua zi la frigider,dar vreau sa va spun fara sa exagerez, este la fel de cremoasa ca atunci cand am scos-o din masina, lasand de-o parte caldura care a intervenit .Din momentul in care am scos-o din congelator, am lasat-o pret de 2-3 minute si deja incepuse sa se topeasca(iar in casa nu erau mai mult de 20-21 de grade)
N-a fost un moment inspirat sa fac poze,dar era singurul moment cand mai avem timp sa o trag in "colorata"..azi e gata :)), asa ca observati ca intrase deja in procesul de "scurgere"
Este genul de parfait/inghetata care trebuie pus intr-o galetusa si sa stai in fata televizorului, sau cu picioarele in piscina si sa iti delectezi papilele gustative cu ea.
Ce va sfatuiesc eu, e sa nu o faceti :-p, da dependenta :))