Papanasi
articol scris de oanams blog Ce mancam NOI
Nici nu îmi aduc aminte când am mâncat ultima oară papanaşi… Şi într-o zi, mi s-a făcut poftă să mă “destrăbălez” culinar un pic … adică faină, prăjeală, niţel zahăr… chestiile “nasoale” pentru siluetă.
Şi am ales papanaşii… acum, dacă e să mă gândesc bine, nu e cea mai “îngrozitoare” alegere, în sensul că am optat pentru reţeta cu multă brânză de vaci; cantitatea de făină şi de zahăr e redusă, cu prăjeala nu am ce face, dar asta e, cum am spus, o mică destrăbălare nu strică din când în când :) .
Iată lista de ingrediente:
- 1 kg brânză de vaci (scursă bine, nu moale)
- 4 ouă
- 3 linguri zahăr brut
- ½ lg sare
- Coajă de portocale
- 200 gr faină (cantitate ce poate varia, în funcţie de consistenţa brânzei…)
- Făină pentru “modelarea” papanaşilor
- ½ lg praf de copt
- (Esenţe, dacă doriţi)
(Atenţie: o să iasă o cantitate mare, ar fi mers la jumătate…)
Cum preparăm? Am bătut zahărul cu ouăle, praful de sare şi coaja de portocale şi am adăugat apoi brânza, făina şi praful de copt; cum spuneam mai sus, cantitatea de făină poate varia în funcţie de cât de bine este scursă (sau nu) brânzica; compoziţia obţinută trebuie să fie bine legată, să nu fie deloc lipicioasă.
Am pus ceva făină pe un tocător şi am început să pregătesc papanaşii; am luat cu o lingură câte puţin şi am modelat forme cât de cât regulate.
Am fost prinsă în fapt şi am primit reclamaţii: unde e gaura papanaşilor? . Aşa că am folosit dispozitivul de scos cotorul la mere pentru a “găuri” papanaşii .
I-am prăjit într-o tigaie încinsă, cu foarte puţin ulei – doar cât să fie un strat subţire; atenţie, se fac foarte repede, trebuie păziţi bine; când se rumenesc pe o parte, repede îi întoarcem pe partea cealaltă.
I-am mâncat după preferinţe: cu îngheţată şi merişoare, cu gem de prune, gem de căpşuni şi chiar ketchup (de casă) picant – nu au mult zahăr, deci nu ies dulci, merg şi la micul dejun :) .
Să vă bucuraţi de masă!