Panna Cotta
articol scris de Tunde blog dr-tunde-pantea.blogspot.com
Ingrediente:
- 400 ml de frisca pentru gatit
- 300 g de branza dulce de vaci
- 2 plicuri de zahar vanilat Bourbon dr Oetker sau un baton de vanilie
- 2 plicuri de gelatina alimentara alba sau transparenta
- 3 linguri de fructoza
- 50g de zmeura sau alte fructe de padure
- 100 ml lapte
Pentru Topping
- 150 g zmeura sau alt fruct (de preferat din fructele de padure)
- 3 linguri de fructoza
Frisca se varsa intr-o oala, se amesteca cu fructoza (3 linguri) si zaharul vanilat si se pune pe foc, cand compozitia se incalzeste (inainte sa dea in clocot) se ia de pe foc. Cu ajutorul mixerului incorporam branza de vaci in compozitia de frisca cu fructoza in stare calda pana se omogenizeaza.
Intre timp incalzim laptele si punem gelatina in lapte si il lasam cateva minute sa se dizolve ... dupa care punem laptele cu gelatina si cateva bucati de zmeura peste compozitia de frisca cu branza si se amesteca bine cu mixerul.
Pregatim vreo 8 forme rotunde sau ce forme aveti acasa, udam formele cu apa rece ... eu am pus pe fundul fiecarei forme cate 2 bucati de zmeura pt aspect.
Turnam compozitia de Panna Cotta in forme dupa care le punem la frigider in jur de 2 ore.
Intre timp pregatim toppingul ... intr-o tigaie punem fructele (mai lasati cateva bucati de fructe pt ornat) in cazul meu zmeura sau afine si il punem pe foc, adaugam fructoza si lasam pe foc amestecand continu cu telul ...
fructele de la caldura se vor zdrobi si vom obtine o compozitie asemanatoare cu gemul dar totusi mai lichida ... un fel de sos ... turnam sosul intr-o alta forma si il lasam sa se raceasca.
Eu am pregatit si topping de afine tot din aceas cantitate de fruct 100 g pt ca toppingul de zmeura se terminase destul de repede ...
La servire. Se scoate Panna Cotta din frigider si se rastoarna pe o farfurie ... la mine a iesit cu usor din forma ... cu o lingura punem topping deasupra si ornam cu cateva buc de fructe.
Varianta cu zmeura
Varianta cu Afine