contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Panini On-the-go

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

2 oua                                                                                                                                                                   200 gr sunca, prosciuto sau salam dupa gust
100 gr cascaval

100 gr feta

1 lingurita de zahar

putina sare, piper
100 gr masline fara samburi

seminte de mac si de susan, floarea soarelui



E ciudat cate iti vin in minte atunci cand te joci putin in bucatarie. Eu ma gandesc inca la Gaetano Biasini. Italianul in restaurantul caruia s-a pus la cale revolutia pasoptista. Azi, in cladirea cu pricina mai "traiesc" doar cateva pompe funebre, iar clujenii nu-si mai amintesc povestea milanezului care a creat in oras nici mai mult nici mai putin decat trei institutii in premiera, care exista si astazi.

Hotel Biasini pe la 1840, prima societate de transport rapid din Cluj, apoi cladire de locuinte, azi fara o destinatie clara si cu o istorie aproape uitata.

Cine era acest Gaetano Biasini? Nu se stiu prea multe despre el. Se pare ca dragostea l-a manat pe pamanturile Transilvaniei. A venit la Cluj spre sfarsitul vietii sale in 1832, s-a casatorit si a primit dreptul de a ramane aici si a devenit cetatean clujean.
Era nascut in 1790 si 15 ani mai tarziu avea sa moara la Cluj, in 1847. Era profesor de spada. Aici a devenit om de afaceri. A creat prima companie de transport rapid (cu trasura, evident!), a creat primul oficiu de plasare a fortei de munca si prima companie de pompe funebre.
Hotelul sau, "La Biasini" era chiar langa unul dintre cele mai vechi cimitire nobiliare ale Europei: Hajongard. Despre sotia lui, viata lui, bucataria lui se stiu prea putine. Inca mai incerc sa descopar cine a fost acest milanez indragostit de Cluj care a facut in 15 ani mai mult decat altii intr-o intreaga epoca. In cafeneaua-restaurant a hotelului sau s-au adunat unele dintre cele mai luminate minti ale epocii din imperiul austro-ungar: Petofi Sandor, Nicolae Balcescu, Jakai Mor punand la cale Revolutia de la 1848 si in aceasta parte de lume. Cine stie, poate acesti trei invatati cu sange de rebeli au gustat prima pizza facuta in Romania.
Si gandindu-ma asa, mi-am amintit (a cata oara!) aromele Italiei inchise in te miri ce preparate unul mai creativ ca altul si am facut si eu "panini on the go", adica ceva ce poti lua cu tine in calatorie, la scoala, la servici, oriunde. Merg nemaipomenit cu un iaurt rece, sau cu un vin de Chianti.

Mod de preparare:
1. Din 1 ou, drojdie, lapte, zahar, unt, un praf de sare si un praf de piper framantati un aluat potrivit de tare. Il puteti framanta si in masina de paine. Lasati aluatul sa dospeasca la caldura 30 minute.
2. Taiati felii cascavalul, taiati in cubulete feta si sunca, salamul sau prosciuto.
3. Luati cu o lingura de supa din aluat, faceti o bila de aluat, turtiti-o in mijloc si asezati cascaval, prosciuto, masline si cateva cuburi de feta. Inchideti bila si asezati-o in tava tapetata cu hartie de copt.
4. Lasati sa mai creasca 30 de minute si inainte sa dati la cuptor, ungeti cu galbenus de ou batut cu putina apa. Presarati cu sare grunjoasa, seminte de mac, susan, floarea soarelui. Coaceti pentru 20-30 minute.
Timp de preparare: circa 60 min
Portii: 34 panini
Pofta buna!
Reteta recomandata de klausburger.blogspot.com