contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pangasius Cu Sos Olandez

articol scris de truedelights blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Sosul olandez este unul dintre cele mai fine sosuri.
Are consistenta unei maoineze calde,  iar gustul este fin si untos.
Se potriveste perfect cu peste,legume,preparate pe baza de oua.
Contrar numelui ,sosul este de origine franceza dar este numit astfel, ca aluzie la tenul si parul deschise la culoare ale olandezilor.Sau cel putin asa se crede…si asa am aflat si eu de la Radu, ca m-a si inspirat sa prepar pestele de azi.
Adevarata inspiratie vine insa din filmul “Julie and Julia” .
Julie ,din film, spune ca sosul olandez are un gust …ca si cand ai murit si ai ajuns in rai!… Ea prepara sosul dupa reteta Juliei Child, si il serveste cu frunze de anghinare. 
Untul este foarte important la acest sos, dealtfel Julia spune ca niciodata nu ai pus de ajuns….si ca nu exista nimic mai bun decat untul…
Cel mai frumos lucru pentru Julia Child era sa-i spuna sotul ei ca este ” untul de pe painea lui”….Va dati seama cat de mult iubea ea untul!   :)

INGREDIENTE:

  • o buc. file de pangasius
  • sare, piper
  • lamaie
  • ulei

Pentru sosul olandez:

  • 2 galbenusuri
  • 125 g unt, topit
  • 2-3 linguri cu zeama de lamaie
  • o lingura apa
  • o lingura otet alb ,de buna calitate
  • un praf de  piper alb
  • un praf de boia iute

PREPARARE:

Ungem pestele cu putin ulei, il
saram si il piperam , apoi il
punem intr-o tava.
Il stropim cu 2-3 linguri cu
zeama de lamaie .
Putem aseza si cateva feliute
de lamaie deasupra pestelui.
Dam tava la cuptorul incalzit
inainte, pentru 20-25 minute.

Prepararea sosului olandez:
Se pun intr-o craticioara apa,
otetul si piperul si se fierb 1-2 minute,
pana se reduce la o treime.
Se lasa putin sa se raceasca si
se adauga galbenusurile.
Se bate bine cu telul.
Se pune vasul la bain -marie
si se bate energic timp de
5-6 minute pana se ingroasa
compozitia si devine omogena.
Dam vasul pe marginea aragazului
si incepem sa adaugam untul topit,
in firicel subtire si batand bine
cu telul pana ce sosul devine cremos.
Adaugam  zeama de lamaie,
un praf de boia iute, sare si piper alb dupa gust.

Daca vrem un sos mai gros
vom pune untul moale si nu topit.
Sosul il putem pastra cald, la bain -marie ,pana in momentul folosirii.

Servim pestele imediat, stropit cu sosul olandez cald.

Julia Child este femeia care a invatat America sa gateasca si sa manance.
Un sfat de-al ei:    Ce daca o mancare nu ti-a iesit perfect?…  niciodata sa nu-ti ceri scuze!   :)



Articol recomandat de a - truedelights.wordpress.com