Panettone
Sursa Panettone
articol scris de susu blog wwwsimona-susu.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Panettone este un soi de cozonac italienesc care se prepara cu ocazia sarbatorilor crestine, originea acestuia fiind destul de veche. El a fost inventat in urma unei greseli facute de un bucatar pe nume Toni care folosind niste ingrediente simple a reusit sa dea viata la asa numitul « pane di Toni » adica painea lui Toni. Panettone a inlocuit de multe ori cozonacul nostru traditional cu nuca si cacao, el fiind gasit de foarte mult timp si pe la noi prin magazine. Poate reprezenta o provocare pentru cei care doresc sa incerce si un altfel de cozonac.
Ingrediente folosite
500 g faina de buna calitate
6 galbenusuri
40 g drojdie
200 g unt sau margarina
150 ml lapte
200 g zahar pudra
1 varf de lingurita scortisoara proaspat macinata
1 varf de lingurita cuisoare pisate
Un praf de sare
Coaja de la o lamaie
1 lingurita razatura de portocale
150 g fructe confiate si deshidratate (papaya, caise uscate, ananas, banane, stuguri uscati, coaja confiata de portocale, smochine, cirese)
100 g merisor
50 g nuca rumenita putin la cuptor si taiata marunt
50 g prune uscate taiate marunt
Zahar pudra sau scortisoara pentru décor
½ lingurita esenta de rom
½ lingurita esenta de vanilie
Cognac si rom pentru cine doreste hidratarea stafidelor
1 galbenus pentru uns
Mod de preparare :
Se scot din timp galbenusurile si drodia de la frigider, se cerne faina intr-un castron incapator si se pun stafidele in rom si cognac. Intre timp laptele se incalzeste si untul se topeste la bain marie. Adaugam in castron galbenusurile, zaharul, drojdia faramitata, scortisoara, cuisoarele pudra, iar laptele si untul treptat. (laptele si grasimea nu trebuie sa fie fierbinti ci caldute pentru ca altfel stopeaza cresterea aluatului). Se incorporeaza usor ingredientele uscate in lichid adaugandu-se treptat laptele si untul topit. Dupa obtinerea aluatului acesta se bate cu mixerul pentru 5 minute. Se muta pe masa de lucru curata, se presara fructele uscate si se framanta bine. Daca aluatul este foarte lipicios se ung mainile cu putin ulei in niciun caz nu se mai adauga faina. Ungem o forma cu grasime si tapetam cu faina sau hartie de copt. Se ruleaza aluatul, se pune in forma si se uneste la capete. Se acopera cu un prosop curat, se tine la dospit intr-un loc cald ferit de curent pentru aproximativ 2 ore. Ungem apoi aluatul cu galbenusul batut si il introducem in cuptorul incalzit pentru 40-50 minute. Se scoate din forma cand s-a racit complet si se pudreaza cu scortisoara sau zahar pudra.
500 g faina de buna calitate
6 galbenusuri
40 g drojdie
200 g unt sau margarina
150 ml lapte
200 g zahar pudra
1 varf de lingurita scortisoara proaspat macinata
1 varf de lingurita cuisoare pisate
Un praf de sare
Coaja de la o lamaie
1 lingurita razatura de portocale
150 g fructe confiate si deshidratate (papaya, caise uscate, ananas, banane, stuguri uscati, coaja confiata de portocale, smochine, cirese)
100 g merisor
50 g nuca rumenita putin la cuptor si taiata marunt
50 g prune uscate taiate marunt
Zahar pudra sau scortisoara pentru décor
½ lingurita esenta de rom
½ lingurita esenta de vanilie
Cognac si rom pentru cine doreste hidratarea stafidelor
1 galbenus pentru uns
Mod de preparare :
Se scot din timp galbenusurile si drodia de la frigider, se cerne faina intr-un castron incapator si se pun stafidele in rom si cognac. Intre timp laptele se incalzeste si untul se topeste la bain marie. Adaugam in castron galbenusurile, zaharul, drojdia faramitata, scortisoara, cuisoarele pudra, iar laptele si untul treptat. (laptele si grasimea nu trebuie sa fie fierbinti ci caldute pentru ca altfel stopeaza cresterea aluatului). Se incorporeaza usor ingredientele uscate in lichid adaugandu-se treptat laptele si untul topit. Dupa obtinerea aluatului acesta se bate cu mixerul pentru 5 minute. Se muta pe masa de lucru curata, se presara fructele uscate si se framanta bine. Daca aluatul este foarte lipicios se ung mainile cu putin ulei in niciun caz nu se mai adauga faina. Ungem o forma cu grasime si tapetam cu faina sau hartie de copt. Se ruleaza aluatul, se pune in forma si se uneste la capete. Se acopera cu un prosop curat, se tine la dospit intr-un loc cald ferit de curent pentru aproximativ 2 ore. Ungem apoi aluatul cu galbenusul batut si il introducem in cuptorul incalzit pentru 40-50 minute. Se scoate din forma cand s-a racit complet si se pudreaza cu scortisoara sau zahar pudra.