Pane Con Semola Di Grano Duro Rimacinata
articol scris de Danelutza blog danielaincucina.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O piinita molcuta si delicioasa tare, e reteta Laurei iar eu i-am dat o denumirea italiana.
Si cum aveam faina respectiva in casa, am zis sa incerc reteta. E un pic cam lunguta asteptarea pina mincati o feliuta delicioasa, dar, merita...
Traducerea in romana a tipurilor de faina, din ce am gasit si eu pe internet la explicatii. Scuze daca gresesc, cine stie mai sigur rog sa-mi explice...
semolino = gris
semola di grano duro = faina alba de griu dur
Ingrediente pentru maia (biga):
* 250 g faina semola rimacinata
* 150 g de apa calduta* 3 g drojdie proaspata sau 1 g de drojdie uscata
Punem faina cernuta, apa calduta si drojdia si framintam cu minuta sau cu mixerul timp de cinci minute. Eu va recomand mixerul pentru ca va rezulta un aluat destul de tarisor, de care eu m-am speriat, m-am gindit ca-n veci nu voi putea face piinita cu asa ceva... gresit...
Punem aluatul respectiv intr-un castron uns cu foarte putin ulei si acoperim cu folie timp de 14-16 ore la temperatura camerei. Eu am facut maiaua seara iar piinita a doua zi.
Ingrediente pentru aluat:
* 250 g faina semola
* 5 g drojdie proaspata sau 2,5 g drojdie uscata
* 1 lg de sirop de drojdii (optional, scopul acestuia este sa indulceasca painea) (eu nu am pus...
* 10 g sare
O poza cu maiaua dupa cele 16 ore de dospit...
In masina de facut piine, am pus apa calduta si drojdia si le amestecam bine cu o lingura, dupa care incepem sa adaugam bucatica cu bucatica, maiaua si faina cernuta. Framintam timp de cinci minute, apoi adaugam sarea si framintam inca cinci minute. Eu am pus robotul la treaba si cum toata operatiunea dura 14 minute, dupa cinci minute am adaugat sarea, apoi am lasat sa framinte pina s-a oprit singur.
Aluatul il punem intr-un vas uns cu putin ulei, il intoarcem pe toate partile ca sa fie uns bine, acoperim cu folie si lasam la dospit timp de 45-75 de min, pana isi dubleaza volumul.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru usor unsa cu ulei (eu n-am mai pus ulei, pentru ca avea aluatul...). Facem o foaie (nu apasati prea tare pe aluat, altfel iese aerul si se dezumfla), incercati din 3-4 miscari sa faceti o foaie, cu mana (ca la pizza) deci nu cu sucitorul.
Din aluat facem repede o minge. Aluatul se lasa pt 10 minute sa se odihneasca.
Din aluat facem repede o minge. Aluatul se lasa pt 10 minute sa se odihneasca.
Dupa cele 10 minute de odihna, dam din nou forma de minge aluatului, il punem pe un prosop pudrat cu faina si punem prosopul cu tot cu aluat intr-un castron incapator, acoperim (eu am pus un lighenas deasupra) si lasam la dospit pentru o ora.
Dupa circa jumatate de ora, dam drumul aragazului la 230 grade, ultimele 15 minute punem un vas cu apa in cuptor.
Iar cind aluatul este crescut frumos, adica a trecut o orain tava de la cuptor pe care punem hirtie de copt si presaram putina faina, rasturnam usurel aluatul iar cu ajutorul unui cutit taiem un pic aluatul in forma de cruce (eu n-am insistat prea mult pentru ca mi_era frica sa nu se lase aluatul)
Bagam tava in cuptorul preincalzit, iar dupa primele 2 minute, stropim piinea si peretii cuptorului cu putina apa calduta. Dupa 20 de minute, coborim temperatura cuptorului la 200 grade si scoatem vasul cu apa din cuptor. Lasam piinea pentru 15-20 de minute pana se rumeneste bine (eu am lasat 20 de minute, pentru ca mi-era frica ca nu cumva sa fie cruda)-
Scoatem piinea din cuptor si o lasam la racit pe un gratar. Cind e rece bine, putem taia si savura o feliuta de piine proaspata si delicioasa.
Atentie !!! piinea e foarte molcuta, noi am servit o feliuta unsa cu brinzica ricotta, adica merge cu gem sau brinza topita, sau cu ce doriti...