Pancakes Vegane Fara Gluten
articol scris de inatodoran2 blog floridecires7.blogspot.com
De o luna viata mea a cunoscut o alta intorsura, odata cu primii pasi ai lui Anais de una singura prin casa. Sunt mereu in preajma ei iar in restul timpului ma ocup de gospodarie. De cand a descoperit minunea umblatului de una singura e de neoprit. Nu mai vrea in brate, nu mai vrea pe canapea, nu mai vrea sa stea locului! Vrea sa umble, umble, umble! E atat de fericita! Isi vorbeste pe limba ei (“tigo” e un cuvant in limba anaiseasca), il cheama pe tata, imi arata in oglinda unde e Anais , ma prinde si ma saruta, ma ia de mana sa imi arate diverse chestii si cand vrea mancares sau apa imi spune “papa” sau “apa” si ma duce in bucatarie. In ultima luna s-a dezvoltat uimitor de mult din punct de vedere intelectual dar si fizic. S-a inaltat mult si recunosc cu o usoara nostalgie ca e deja copil. A trecut perioada frumoasa de bebelusie insa am intrat in alta la fel de minunata.
Zilele trecute mi s-a facut pofta de pancakes si cum a trecut mai bine de un an si jumatate de cand am facut unele, am purces la treaba si am facut niste delicioase pancakes care intamplator nu contin gluten. Mie mi-au placut mult insa Anais nu a fost foarte incantata de ele (cum de regula nu e incantata de nimic dulce) asa ca s-a multumit sa ma hraneasca pe mine iar ea sa savureze avocado.
Pancakes vegane fara gluten si fara zahar (ies aprox 15 bucati)
- 1 cana* faina fina de porumb (nu malai grisat; eu am folosit Rapunzel dar se gaseste si la Real marca proprie)
- 1 cana* faina de hrisca (sau orice alta faina preferati: de orez, mei, ovaz sau grau integral dar atunci va contine gluten)
- 1 lg rasa praf de copt bio (fara aluminiu, eu iau de la “dm”)
- 2 lg xylitol (indulcitor natural, mai putin caloric decat zaharul si care protejeaza dintii; eu il gasesc la magazinul bio din oras)
- 2 cani* lapte de soia neindulcit (sau orice alt lapte vegetal preferati)
- 2 lg ulei
- optional afine
* 1 cana cu volumul de 250 ml
- Ingredientele uscate se amesteca intr-un bol. Cele lichide se pun in paharul blenderului, unde se mixeaza.
- Se adauga ingredientele uscate in blender si se mixeaza pana cand compozitia e omogena, de consistenta unei smantani mai lichide. Daca e prea gros se mai poate adauga 1-2 linguri lapte.
- Se incinge o tigaie pe foc mediu si se toarna cu paharul blenderului compozitie pentru a forma pancakes de dimensiunile dorite. Eu le prefer mai micute. Se presara afine.
- Se coc pe o parte pana cand marginile nu mai sunt lucioase si se intorc pe cealalta parte si se mai coc pret de cateva secunde.
- Se pastreaza calde si se servesc cu fructe proaspete, gemuri fara zahar, sosuri de fructe sau de carob, simple sau cu delicioasa miere crema cu propolis si nuca, cum le-am servit eu, alaturi de o cana de ceai cu musetel si vanilie.
Nu ies foarte pufoase insa sunt consistente si gustoase. Voua va plac pancakes?