Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Special pentru Kadia, al carei blog are un concurs in plina desfasurare: galette-crepe-clatite=un nou concurs!.
Initial facusem altceva, dar galetele mele erau coapte nu facute in tigaie asa ca m-am reorientat.
Iata si o sectiune:
Vara asta a fost deosebit de fierbinte; seceta... seceta si la Jocurile Olimpice, nu am luat medalii chiar peste tot unde am sperat... Jocuri Olimpice la care mai mult am tras cu urechea, din cauza lucrarii pe care o scriu si care nu vrea sa se lase scrisa, tare naravasa mai e! Sunt si eu intr-o competitie, cu timpul, caci am si un termen, ca sa fie totul mai frumos; iar caldura parca imi "taie" tot elanul. Promit ca la prima ploaie voi dansa "desculta in iarba" :)
Hmm, pe de alta parte, daca e soare, am lumina buna pentru fotografii :)) Si cum Kadia organizeaza concursuri simpatice (si mai important e sa participi, dupa cum ne indeamna si spiritul olimpic) am decretat ca o bine-meritata pauza se impune.
Deci, mai intai de toate insir pe masa ingredientele (si aici e o poveste, pana m-am hotarat ce anume sa fac... am revizuit cateva retete, am scormonit pe net, pana la urma au decis papilele gustative din dotare, care s-au vazut brusc izbite de un pronuntat gust de ciuperci, venit din cine stie ce amintire).
Am zis ciuperci? Iata-le:
Cam 200 de grame au cantarit ciupercile mele; lor li s-a alaturat si niste patrunjel verde, proaspat cules din gradina (cam ars de soare...). Mai poposesc pe masa:
2 oua,
100 g faina + 3 linguri lapte (aici am plusat cu inca 3),
sare, piper.
Am pregatit si 2 linguri de unt, 2 linguri faina, 250 ml lapte, niste cascaval ras, pentru o portioara de bechamel. Asta tot papilele au decis.
Buuun, sa trecem la treaba!
Taiem ciupercile (spalate, curatate, etc), nu marunt, ci bucatele ceva mai mari, sa se simta; incingem intr-o tigaie putin ulei, ori un cubulet de unt si calim usor ciupercile. Peste ele aruncam patrunjelul tocat si mai lasam un pic pe foc. Amestecam usor, din cand in cand. Lasam apoi ciupercile sa se racoreasca. Cine are chef, face o poza :))
Intr-un bol batem ouale cu un tel in forma de para ("si lupta, si da-i" cateva minute, timp in care ne uitam pe fereastra, mai studiem putin cerul, poate descoperim vreun nor); adaugam laptele (am pus intai 3 linguri, dar dupa ce am incorporat faina am mai adaugat lapte), apoi faina si amestecam bine cu telul. Potrivim de sare si piper. Eu am pus si 1/4 lingurita praf de copt. Trebuie sa obtinem un aluat care curge, dar nici prea subtire. V-am spus, am adaugat inca vreo trei linguri de lapte pentru a ajunge la consistenta dorita. Lasam aluatul sa se odihneasca si ne apucam de bechamel.
Topim untul in tigaie, adaugam faina (care nu trebuie prajita!, deci stam langa tigaie) si amestecam energic tot cu un tel in forma de para; turnam treptat laptele si amestecam cu atentie, sa nu ne trezim cu cocoloase.
Cand sosul se ingroasa oprim focul. Potrivim gustul de sare si piper, adaugam niste cascaval ras (vreo doua linguri, sa zicem) si amestecam.
Mai tineti minte aluatul nostru? Da? Bine. Incorporam in el ciupercile.
Luam tigaia de clatite, o incingem bine, topim in ea un cubulet de unt si apoi o stergem cu un servetel, ca sa inlaturam surplusul de grasime; operatiunea aceasta am facut-o o singura data.
Luam cu lingura din aluat si turnam in centrul tigaii compozitia, eventual intindem usor cu lingura, pentru a distribui uniform (cat de cat) aluatul. Eh, eu am pus in tigaie cate doua-trei pancakes-uri odata.
Cum incep sa apara basicute la suprafata intoarcem pancakes-urile cu o spatula si le mai lasam putin in tigaie. Nu mergeti la TV, caci nu dureaza mult (eu am dat sonorul mai tare, sa nu ratez ceva de la Jocuri...).
Ta-taaam! Ia clatita, neamulee... Vedeti? Am incercat sa nu le rumenesc prea tare.
Montam artistic un turnulet de clatite :D, punem si niste sos bechamel deasupra, ceva patrunjel si papam cu pofta.
Si mai de-aproape:
Si inca o sectiune...
Si inca una...