Painici Mici De Sambata Dimineata
articol scris de Smart Gourmet blog fantasia-gourmet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Nu stiu ce se intampla cu mine, dar cum vine frigul, am o pofta incredibila de paine facuta in casa. De fapt nu neaparat de paine, ci de miros! Imi place, mai ales sambata dimineata, sa imi beau cafeaua in timp ce toata casa se umple de miros de paine coapta!
Am ales sa fac paine in formele de muffin, pentru ca imi place sa am o painica mica, numai a mea, pe care sa o rup si sa o mananc asa, aburinda, cu untJ! Daca si tie iti place sa faci ceva special in weekend, nu ezita! Este simplu si de efect!
Dificultate-super simplu
Timp-10 min timp efectiv de lucru, 2-3 ore pentru crescut, 20-30 de min timp de coacere
Cost-extra ieftin-mai putin 5 lei pentru toate cele 12 painici
Ingrediente
- jumatate de cub de drojdie de bere proaspata sau 1 pliculet de drodie uscata(cand esti in supermarket ia mai multe pliculete, pt ca sunt utile)
- 250 ml apa plata-daca vrei poti pune lapte, iese mai gustoasa
- 2 linguri zahar
- 1 lingurita sare de mare grunjoasa( fii atenta sa ajustezi cantitatea-in minus- daca ai sare fina!)
- 4 linguri de ulei
- faina, aproximativ 500g
- semintele preferate crude, bineinteles J-de floarea soarelui, de dovleac, susan alb si negru, seminte de in, mac sau ce gasesti prin camara…..
Mod de preparare
Incepi prin a alege un bol, foarte mare, in care sa poti amesteca ingredientele cat si lasa sa creasca aluatul.
Pui drojdia si zaharul si amesteci cu o lingura pana se lichefieaza. Adaugi sarea, apa(sau laptele), uleiul si faina, amestecand tot timpul. La inceput poti amesteca cu o furculita, dar la un moment dat aluatul devine prea gros, asa ca vei amesteca cu mana.
Cand termini de inglobat faina, vei avea aluatul de painici. Acoperi cu un prosop de bucatarie si lasi la crescut aprox 1-1,30 de ore, pana isi va dubla volumul. Cel mai bun loc de crescut este pe calorifer, dar daca ai soba, cred ca stii déjà, ca deasupra ei este locul perfect!
Dupa ce a crescut, il imparti in formele de muffin, eu am avut 12 forme. Formele mele de muffin sunt de silicon( le recomand cu caldura-nu se lipesc, se spala repede si se depoziteaza simplu, pt ca intra una in alta; le-am luat de la lidl si erau aprox 12 lei setul), asa ca nu trebuiesc unse, pe care le-am umplut destul de mult cu aluat. Sfatul meu este sa le umpleti cam 80-90% cu aluat, pentru ca altfel cam iese din forma la coacere. Presari semintele pe care le doresti si lasi in forme, din nou, la crescut pe calorifer pana isi dubleaza volumul, adica aprox 30-40 de min.
Preincalzesti cuptorul, iar cand le pui, le lasi la 200 de grade cam 20-30 de min, pana incep sa se rumeneasca.
Nu este mare filosofie, poti face aluatul de seara, il lasi pe calorifer pana sambata dimineata, cand le pui in forme, le presari cu semintele preferate, le mai lasi la crescut pana te trezesti mai bine si apoi le pui la cuptor.
Tips
Sunt foarte bune calde cu unt, dar se pastreaza foarte bine inchise intr-o cutie metalica, sau o punga etansa(ungi ziplock-se gasesc la Ikea).