contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Pâinea Mea Intermediară Cu Seminţe

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 


Ce poate fi mai plăcut ca mirosul de pâine proaspăt coaptă ce-ţi invadează bucătăria. Parcă îmi vine să deschid toate uşile la camere să se parfumeze cu pâine coaptă. Ei bine, de când au „venit” şi la noi maşinile de pâine, familia mea nu mai cunoaşte pâinea cumpărată din magazine. De câţiva ani de când fac pâine în casă am reuşit să cunosc tipurile de făină ce se pretează la pâine, dar şi care este cea mai gustoasă. De un an de zile, am descoperit o moară, undeva la ţară, şi-mi cumpăr făină total integrală pe care o cern cu o sită cu ochiuri foarte mari (mai mult să culeg gunoaie_dacă există). Nu doresc să scot din componenţă tărâţea care, este foarte gustoasă, dar şi foarte sănătoasă.
Totuşi, ca aluatul să fie mai uşor, îl combin cu făină albă (650), brandul ţi-l alegi singur. Deci iată reţeta mea:
Ingrediente _în această ordine le pui în cuva de copt a maşinii:
3 linguri ulei de măsline
350ml apă călduţă
1 linguriţă rasă sare grunjoasă sau marină
500 gr. făină integrală (neagră la magazine)
200 gr. făină albă pentru pâine 650
25 gr. drojdie de bere sau, 2 linguriţe rase drojdie uscată
2 linguriţe de zahăr
Preparare
Dacă foloseşti drojdia uscată, atunci răstoarnă totul în cuvă în ordinea indicată.
În cazul în care foloseşti drojdie proaspătă de bere, aşezi în cuvă ingredientele în ordinea indicată, dar drojdia o înmoi separat cu zaharul :
Pune într-un castronel cele 2 linguriţe de zahăr peste drojdia pe care ai fărâmiţat-o înainte.
Amestecă uşor cu o lingură de lemn până ce drojdia se lichefiază, după care presară puţină făină şi laşi puţin să crească.

Pune  în cuvă drojdia şi dă  drumul la program.
Mai stai jumătate de oră până ce programul îţi dă de ştire să pui seminţele. Ei bine, eu pun cam aşa: 3 linguriţe seminţe de in, 3 linguriţe seminţe de susan şi încă 3 linguriţe seminţe de mac.
După ce ai pus seminţele, poţi să spui că ai terminat şi laşi maşina să-şi facă treaba. Poţi în acest timp să faci ce doreşti, chiar să pleci de acasă în plimbare.
Dacă preferi să frămânţi în palmă aluatul de pâine şi s-o coci în cuptor, atunci foloseşti aceleaşi ingrediente şi cantităţi, diferenţa este că este bine să foloseşti drojdia proaspătă de bere, şi atunci procedezi aşa:
Într-un bol aşează făina, răstoarnă apă puţin călduţă, uleiul şi în final, drojdia pe care o dizolvi cu zahărul aşa cum ţi-am povestit. Frămânţi cam ¼ oră, până ce aluatul devine elastic şi nu se mai lipeşte de mâini.
Atunci adaugă şi seminţele şi mai frămânţi încă ¼ oră până ce se încorporează bine. Presară puţină făină deasupra şi acoperă cu un prosop. Poţi să ţii la temperatura camerei, nu mai mult, dar este bine să fereşti de curent.
Laşi la crescut, după care ungi tăvile de copt cu ulei şi tapetezi cu griş. Dacă îţi place mai colorată, poţi să faci o glazură de ou bătut cu care ungi pâine pe care ai pus-o în tăvi. Laşi la crescut doar 10 minute, nu mai mult. Este bine să crească în cuptor şi nu înainte, altfel, rişti să se lase în timpul coacerii. Încălzeşti cuptorul la 190ºC şi pune la copt pâinea. Primele 15 minute nu deschizi cuptorul, după care micşorezi temperatura la 160ºC şi mai laşi cam 40 minute, dar este bine să faci testul cu scobitoarea.

Mirosul de pâine coaptă îmi tulbură mereu simţurile, şi, după ce răstorn pâinea aburindă pe un grătar din lemn, îmi las visele de copil să-mi zburde pe retină.
Nu te sfii nici tu, şi lasă visele copilăriei să-ti trezească amintiri de mult uitate. Priveşte printre gene la câmpul auriu din faţa ta şi te gândeşte că grâul este trupul tău trudit de-o vară.
Şi, Doamne, ce plăcută mângâiere simt pe obrajii mei de prunc; este dragostea bunicii ce-mi linişteşte zbuciumul de copil uşor alintat de raze aurii şi parfum de maci roşii înfloriţi pe margini zdrenţuite în drumul prăfuit. Nu, nu am uitat acele clipe minunate ce le regăsesc în rotocoale aburinde de pâine proaspăt coaptă, şi parcă mai aud şi  acum strigăte agitate de copii şi ţipete jucăuşe din ceata lui Piţigoi, dai în unul ţipă doi.

Articol recomandat de gratziela-retete.blogspot.com