Painea Bunicii
Sursa Painea bunicii
articol scris de amainbucatarie.blogs blog amainbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Bunica face paine buna. Tare buna. Si desi e de casa, e proaspata si o saptamana!
Cand am sunat-o s-o intreb reteta, am constatat cu oarecare dezamagire ca nu difera de a mea. Si apoi a inceput sa imi spuna 2-3 mici secrete care fac painea mai buna.
Ingrediente
400 gr faina speciala pentru paine Boromir
2 lingurite zahar
1/2 lingurita sare
1 pliculet drojdie
1 lingura ulei
aprox 150-170 ml apa calduta (mai multa daca o cere aluatul)
Ok, vom considera aceasta reteta una de baza si vom face aluatul ca de obicei.
Masurati faina si turnati-o intr-un bol incapator in care puteti sa si framantati. Amestecati in faina sarea.
Faceti in faina o gropita in care puneti zaharul, drojdia si uleiul si adaugand cate putina apa incepeti sa framantati aluatul.
Dupa ce ati integrat toata faina si ati obtinut un aluat care nu este lipicios (nu vi se mai lipeste de peretii vasului) mai framantati la el cam 20-25 de minute.
Puneti apoi aluatul direct in tava/forma in care vreti sa coaceti painea si lasati 40 de minute la caldura, cu aluatul bine acoperit si ferit de curenti de aer rece.
Aluatul crescut il dati la cuptor cam 30-35 de minute.
* pentru ca painea sa nu fie sfaramicioasa adaugati putin cartof fiert sau piure ramas de la masa
* pentru ca painea sa ramana mai mult timp proaspata si sa nu aiba mirosul de drojdie se pune in aluat si 1-2 linguri de otet de mere
* pentru a fi mai aromata, in tava in care se pune aluatul se pun frunze de hrean, varza sau gulii!