Paine
Sursa Paine
articol scris de bunica blog raftulbunicii.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Va spuneam zilele trecute ce pofta de paine proaspata si buna de casa mi-a facut vremea asta rece care nu vrea sa se mai duca. Sunt consemnata la domiciliu din cauza zapezii asta asa ca m-am apucat de framantat :)
A iesit o painica excelenta, super pufoasa si cu coaja crocanta. Prima felie am mancat-o pe nerasuflate, doar cu putin unt pe deasupra. Abia la a doua mi-am mai revenit si am apucat sa o "ornez" cu niste branza de oaie cu mult patrunjel deasupra. Asadar:
Ingrediente:
500g faina
300ml apa calduta
1 plic drojdie uscata
2 linguri ulei
1 lingurita sare
toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
Preparare:
Se amesteca faina cu drojdia si se lasa 5-10 minute sa se imprieteneasca. Se face o gropita in mijlocul fainii unde se pune uleiul si apa putin cate putin. Se amesteca cu o lingura pana cand se termina toata apa. Se pune si sarea si in acest moment coca se framanta cu mana...eu nu o framant prea mult, 5 minute maxim, pana cand se omogenizeaza bine.
Se acopera vasul cu un prosop curat si se pune intr-un loc cald, ferit de curent, timp de 1.5h. Dupa ce a crescut, se muta coca in tava in care veti coace painea, pe care ati acoperit-o cu hartie de copt. Se acopera din nou cu prosopul si se mai lasa 30 min la crescut.
Se pune painea in cuptorul incalzit, la foc mediu, 30-45 min sau pana cand se rumeneste suficient. Se scoate din forma si se lasa la racit inainte de a o taia (cine rezista!)
O bunatate!