Paine Semi-integrala Cu Seminte
articol scris de JustLoveCookin blog ana-maria-ciolacu.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Aceasta paine este noua mea favorita !! Are gustul identic painii integrale feliate de la Barilla, care este si singura paine pe care o mananc,din cand in cand, in afara de cea facuta de mine. S-a apropiat foarte mult de gustul acesteia din cauza mierii,melasei si linguritei de zahar puse in compozitie. A iesit foarte usor dulceaga, atat cat sa para o dulceata naturala, foarte pufoasa si bine crescuta, s-a conservat ca abia scoasa din cuptor timp de cateva zile. Am mancat ultima felie in seara asta si era super pufoasa,moale,bogata si hidratata. Cred ca am laudat-o destul,dar stiti ca atunci cand insist e un “must do”.
Ingrediente:
150 g faina 00
150 g faina manitoba
150 g faina integrala cu seminte
150 g faina de grau dur
350 ml apa calduta sau lapte (lapte de soia daca tineti post)
un cubulet de drojdie (25g)
1 lingurita melasa (optional)
1 lingurita miere de albine
1 lingurita zahar
1,5 lingurita sare
Mod de preparare:
Incalzim apa, fara a o infierbanta. Punem in apa calduta drojdia,zaharul, mierea si melasa. Puteti pune doar miere sau doar melasa, depinde de ce aveti in casa, eu le-am pus pe amandoua si am fost incantata de rezultat.
Cernem toate fainile impreuna cu sarea, dupa care incepem sa turnam apa sau laptele, depide ce am ales.
Framantam bine pana vom obtine un aluat compact si elastic pe care il vom lasa la crescut la loc caldut si ferit de curenti de aer cca 1 ora. Eu l-am pus in cuptorul deschis la 30 de grade ca intotdeauna.
Dupa o ora,ar trebui sa isi fi dublat volumul. Formam un sul gros pe care il taiem intai in 2 jumatati egale, taiem din nou fiecare jumatate in 2, si pentru a treia oara toate bucatile in 2. In felul asta vom obtine 8 bilute egale.
Eu am uns cu ulei de masline o forma de paine pe care mi-a trimis-o mama fiindca nu am reusit in 2 ani de locuit in Italia sa gasesc o forma mai mare decat cea de plumcake,imi era dor de o paine lunga si inalta, cu aspect de...paine ! A durat ceva pana mi-a venit in minte sa-i spun sa-mi trimita 2 forme de paine. : ) Dar sa nu ne abatem de la subiect…
Am asezat ca in poza de mai sus in tava unsa cele 8 bilute de aluat usor framantate in palme si le-am lasat la crescut inca 1 ora, pana au trecut binisor de bordul tavii.
Eu de dragul pozelor am miscat cam brusc tava si mi s-a dezumflat putin, dar a crescut apoi din nou.
Am dizolvat 1 lingurita de miere in 1-2 linguri de apa calda si am uns painea cu ajutorul unui penson.Mi-a venit in minte cand ma gandeam cu ce sa o ung sa ramana lipite semintele pe care i le voi presara, fiindca nu am vrut sa o ung cu ou, iar cu lapte sau ulei nu se tin semintele de coaja. Sa nu mai spun ca mierea da o culoare minunata cojii, ca si zaharul de altfel, prin caramelizare.
Am presarat apoi seminte de fenicul, chimen, mac, susan si rozmarin. A iesit un mix innebunitor de aromat, mai ales cand se cocea sau la partea cu muscatul din coaja.
Punem painica in cuptorul incins la 220° timp de 20, maximum 25 minute. Mai mult de-atat o va usca.
Lasam la racit,chiar daca eu nu am avut rabdare si am taiat-o fierbinte.
Am conservat-o intr-o punga de plastic inchisa ermetic,in felul asta a ramas pufoasa timp de 3 zile,si-ar mai fi ramas dar s-a terminat. Asta pentru ca suntem la dieta. : )
Pofta buna !