Paine Rustica Spelta
Sursa Paine rustica Spelta
articol scris de myfancycake blog My Fancy Cake
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Astazi ne delectam cu o paine extraordinar de gustoasa.
Pufoasa la interior, crocanta la exterior, cu o aroma inconfundabila se va termina cu siguranta inainte de a se racii.Cam asta ar fi defectul ei:-)
Pentru o painica avem nevoie de 300 gr faina Spelta, 200 gr faina tip 550, 350 ml apa calduta, 1 lingura miere, 1 lingurita sare, 1 lingurita drojdie uscata
Eu am framantat painica in masina de paine. Am pus in cuva apa, sarea, mierea, faina si drojdia si am ales programul de dospire.
Daca framantati manual puneti faina intr-un bol. Amestecati drojdia cu mierea si cu 50 ml de apa. Lasati amestecul sa actioneze 10 minute, apoi il rasturnati in mijlocul fainii. Framantam usor, adaugam si restul de apa. La sfarsit adaugam sarea si mai framantam energic timp de 10 minute. Se lasa la dospit 1 ora.
Dupa ce aluatul a crecut se rastoarna pe masa infainata si i se da forma rotunda de paine. O acoperim cu un prosop si o lasam pana se incinge cuptorul.
Incalzim cuptorul la 200 grade. In momentul in care aprindem cuptorul introducem in cuptor si un vas de yena acoperit cu un capac.
Dupa ce s-a incins cuptorul scoatem vasul de yena (atentie sa nu va ardeti!) si transferam painica. Acoperim vasul si dam la cuptor pentru 30 de minute. Scoatem capacul si o mai lasam la copt 10 minute pana se rumeneste frumos.
Se lasa sa se raceasca pe un gratar
Pofta buna!
Particip cu aceasta reteta la provocarea "Dulce Romanie", organizata luna aceasta de Violeta.
Later edit: Revin cu cateva precizari referitoare la faina. Reteta poate fi facuta si iese la fel de buna cu orice fel de faina, de la faina integrala de grau, de secara...pana la faina alba tip 550, tip 650, tip 000.
In cazul in care gasiti faina Spelta (eu am gasit-o la un magazin cu produse bio), iata cateva detalii oferite de producator:
"Faina integrala obtinuta din grau spelta cultivat in conditii ecologice. Graul spelta, comparativ cu graul obisnuit, are un continut mai ridicat de proteine, in acelasi timp si continutul de aminoacizi este mai mare. 100-150 g de paine de grau spelta poate asigura necesarul zilnic de aminoacizi, vitamine si minerale.
Energie kJ/kcal /100g: 1446/346;
Proteine g/100g: 16,7;
Grasimi g/100g: 1,9;
Hidrati de carbon g/100g: 63,9;
Fibre alimentare g/100g: 2,7;"
Later edit: Revin cu cateva precizari referitoare la faina. Reteta poate fi facuta si iese la fel de buna cu orice fel de faina, de la faina integrala de grau, de secara...pana la faina alba tip 550, tip 650, tip 000.
In cazul in care gasiti faina Spelta (eu am gasit-o la un magazin cu produse bio), iata cateva detalii oferite de producator:
"Faina integrala obtinuta din grau spelta cultivat in conditii ecologice. Graul spelta, comparativ cu graul obisnuit, are un continut mai ridicat de proteine, in acelasi timp si continutul de aminoacizi este mai mare. 100-150 g de paine de grau spelta poate asigura necesarul zilnic de aminoacizi, vitamine si minerale.
Energie kJ/kcal /100g: 1446/346;
Proteine g/100g: 16,7;
Grasimi g/100g: 1,9;
Hidrati de carbon g/100g: 63,9;
Fibre alimentare g/100g: 2,7;"