Paine Parfumata
Sursa Paine parfumata
articol scris de laura_dachman blog lauradfood.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Timp de preparare : 4 ore
Dificultate : redusa
Ingrediente
- 25 gr drojdie proaspata
- 10 gr zahar
- 600 ml apa calduta
- 500 gr faina de grau neagra
- 500 gr faina de grau alba
- 20 gr sare
- 25 ml sirop de artar
- 15 ml ulei de masline cu busuioc
- 15 ml ulei de masline cu ardei si usturoi
Preparare
- Intr-un pahar sfarama drojdia si presar-o cu zahar.Toarna peste acestea 200 ml apa calduta si lasa-le sa stea aprox. 10 minute.Amesteca apoi acesta compozitie cu restul ingredientelor.Amesteca bine compozitia, apoi scoate aluatul din bol si framata-l pe masa de lucru, intinzand aluatul si pliandu-l de cateva ori pana cand devine omogen, aprox.5-6 minute.Pune-l intr-un bol, acopera bolul si lasa aluatul sa creasca timp de 45 minute, la temperatura camerei.
- Scoate aluatul, intinde-l, impatureste-l in 4 si pune-l inapoi in bol, unde il lasi inca 45 minute.
- Dupa ce au trecut cele 45 minute, pune aluatul pe masa de lucru si imparte-l in jumatate, pentru doua paini, sau in bucati mai mici pentru chifle, cornuri etc..Aseaza bucatile de aluat in tava de copt unsa cu putin ulei de maline si lasa-le sa creasca inca 60 minute.
- Incalzeste cuptorul la 200ᵒC si pune painea la copt pentru 50-60 minute (daca doresti poti sa pui in cuptor 1 cana de apa si astfel painea nu se va intari prea mult). Dupa ce s-a copt, scoate painea din cuptor, periaz-o cu putina apa/lapte, acoper-o un prosop si las-o sa transpire cateva minute.