Paine "negresa"
Sursa Paine "Negresa"
articol scris de sagycris blog cristina-k.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O painica care merge de minune dimineata la micul dejun sau la o gustarica de dupa-amiaza...
400g faina pt. paine
100g faina pt. prajituri
3 linguri cacao
1 lingurita sare
2 lingurite drojdie uscata (5~6g)
100ml sirop de artar
4 linguri zahar brun
200ml apa calduta
40g shortening
cateva stafide si nuci tocate - eu am pus un pliculet de Goji berries (30g) si 1 lingura plina de seminte de canepa :)
Zaharul brun se dizolva in apa; se adauga si drojdia, se amesteca si se lasa la loc cald 10~15 min.
Intr-un castron incapator se cerne faina impreuna cu pudra de cacao si sarea. Se face o adancitura in mijloc, se toarna drojdia dizolvata, siropul de artar si se amesteca usor. Cand faina este aproape absorbita se adauga shortening-ul, nucile si stafidele si se framanta pana ce totul devine un aluat uniform. Se acopera cu o folie si se lasa la dospit 30~40 min. Dupa ce a crescut, se mai framanta o data usor si se pune in forma (una mare de cozonac sau doua mai mici); se acopera si se lasa din nou la dospit.
Se coace 30~40 de min. in cuptorul preincalzit la 180°C.