Paine Neagra
Sursa Paine neagra
articol scris de DanMonica blog Bucatareli cu Monica
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente:
- 140 ml. apa calda
- 140 ml. lapte cald
- 1lingurita rasa de sare
- 1/2 lingurita de zahar
- 450 gr. faina neagra
- 10 gr. drojdie uscata
Punem faina intr-un vas, adaugam drojdia si le amestecam. Facem o groapa in centru si adaugam sarea, zaharul, apa calda si laptele si incepem sa framantam pentru 10 minute, pana cand aluatul devine compact si elastic.
Vasul in care e aluatul il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam,
la loc cald (eu l-am pus pe dulap in bucatarie), la dospit pentru 90 minute.
Dupa ce a aluatul a crescut il asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt, acoperim iar cu un prosop de bucatarie si il mai lasam 30 de minute.
Inainte de a baga painea la cuptor (incalzit in prealabil la 190-200 grade) o ungem cu lapte si cu un cutit bine ascutit crestam paine, fara a apasa prea mult aluatul.
Painea o lasam la cuptor pentru 25-30 de minute.
Trebuie sa fie rumena, iar cand o intoarcem cu fundul in sus si o batem sa sune a gol.
Pofta buna !