Paine La Gratar Pe Frunze De Podbal Si Placa De Marmura
articol scris de amainbucatarie.blogs blog amainbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De cand am primit gratarul de la Grill Society am stiut una si buna: vreau sa coc paine pe el!
L-am pus la incercare in tot felul de situatii, am gatit pe el de la traditionalii mici la delicatii creveti, de la fripturi, la deserturi. Mai aveam de bifat painea pentru a avea convingerea ca poate inlocui aragazul in zilele toride de vara.
In plus, de ceva vreme ma tot foiam sa fac si eu paine cu maia naturala, asa ca, am combinat cele doua mici provocari personale si m-am pus la treaba.
Reteta, ca si know-how-ul pentru drojdie, este adaptata de pe blogul Codrutei Apa.Faina.Sare.
Ingrediente
Pentru preferment
15 gr drojdie naturala
50 gr faina alba
15 gr faina integrala
50 gr apa
Acestea se amesteca si se lasa la crescut 12 ore.
Aluatul
Amestecati:
faina alba 275 gr
faina spelta 120 gr
apa 270 gr
preferment (maia) 130 gr
faina spelta 120 gr
apa 270 gr
preferment (maia) 130 gr
Se amesteca aceste ingrediente si se lasa 40 de minute.
Dupa care se incorporeaza prefermentul (care a stat 12 ore) si 8 gr de sare si se framanta aluatul.
Dupa care se incorporeaza prefermentul (care a stat 12 ore) si 8 gr de sare si se framanta aluatul.
Apoi se pune aluatul la dospit pentru 2 ore jumatate, timp in care se fac trei impaturiri din 45 in 45 de minute.
Impaturirea aluatului inseamna ridicarea marginilor spre mijloc succesiv.
Dupa trei impaturiri rasturnati aluatul pe o suprafata infainata si ii puteti da forma dorita. Acoperiti cu un prosop si lasati aluatul sa se odihneasca 20 de minute.
Intre timp pregatiti un cosulet cu un strat de panza pe care pudrati faina si asezati aluatul in el.
Acoperiti cosuletul cu o folie, bagati-l intr-o punga si lasati-l la frigider pentru 10-12 ore.
Scoateti-l din frigider cu o ora inainte de a se coace si lasati-l la temperatura camerei.
La noi deja sfaraia gratarul si se pregatea friptura. Am pus cu o ora inainte si placa de marmura pe gratar.
Am rasturnat aluatul pe placa incinsa si am lasat painea la copt cat noi am savurat puiul si Natalia s-a jucat in nisip :)
Dupa aproximativ o ora painea era gata. Am pus-o pe un gratar pentru a respira bine, am acoperit-o cu un prosop si am lasat-o acolo pana s-a racit. Abia apoi am taiat-o si am descoperit aceasta minunatie:
La finalul zilei, am gatit o masa pentru 4 persoane cu urmatorul meniu:
* creveti pe placa de cedru cu sos iute (reteta va urma pe blog)
* pui sub caramida
* frigarui de legume
* paine
Si toate fara sa pornesc cuptorul. E ceva, nu? :)