Paine Integrala
Sursa Paine integrala
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Painea din comert nu o mai pot manca. Nu stiu ce are, ce nu are ,dar mie mi se pare acra si nu din alterare ci din ceva ingredient. Asta inseamna ca trebuie sa fac painea in casa , simpla, integrala si fara adaosuri ciudate.
Asadar, 500 g faina integrala, 300 ml apa calduta, 30 g drojdie proaspata si o lingurita de sare.
Acestea sunt ingredientele magice pentru o paine buna, buna.
Se amesteca faina cu sarea, se inmoaie drojdia cu apa calduta, se amesteca toate pana la omogenizare completa.Pe planseta se pun 2 linguri de ulei (de masline) si se pune aluatul acolo, apoi se impatura aluatul pana ce se absoarbe tot uleiul. Se lasa la dospit 30 de minute (ligheanul pe perna si acoperit cu prosop de bumbac cu tesatura deasa ) .
Apoi, pe planseta, se confectioneaza painea : se poate sub forma de chifle mici , rotunde ori dreptunghiulare sau, paine in tava. Eu de regula o impletesc si apoi crestez impletiturile (dar si chiflele) , asa cresc foarte frumos. Se lasa astfel la dospit timp de 45 de minute. La cuptor sta intre 50 si 60 de minute, la o temperatura de 200 grade. Dupa ce se scoate din cuptor, se ambaleaza in prosoape de bucatarie , ca sa se inmoaie coaja si ca sa se raceasca usor, fara sa se incruzeasca. Nu se duce direct la rece, se lasa la cald in bucatarie pana ce se raceste de tot.