Paine Integrala Neframantata
articol scris de Daniela blog danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
De foarte mult timp mi-am propus sa fac si eu o paine neframantata. M-au tentat gaurile care arata ca este bine crescuta si bine coapta.
Nu este asa de frumoasa si de crescuta ca cea din faina alba dar, cum noi mancam in mod deosebit paine integrala, am zis ca merge si asa.
Reteta nu imi apartine, este culeasa de pe blogurile gospodinelor care au avut bunavointa de a impartasi si altora din experienta lor.
Am modificat-o putin, adica am pus mai multa apa deoarece mi s-a parut ca nu este destul de moale aluatul.
Cantitatile au fost asa :
500 grame faina integrala, 13 g drojdie proaspata, 450 ml apa calduta si 2 lingurite rase de sare.
Intr-un castron, peste faina amestecata cu sarea am pus drojdia dizolvata in apa calduta , am omogenizat , am acoperit castronul cu o folie si am pus la frigider pentru 17 ore. Dupa asta, am scos aluatul, pe un blat infainat bine l-am impaturit de 2 ori si , pe un prosop de bumbac, peste care am pus faina,l-am lasat sa creasca pret de 1 ora.
Am infierbantat bine un ceaun de fonta, cu capac si am pus in el aluatul, cu partea crescuta in jos. Am acoperit iar si am dat la cuptor pentru 25 de minute. Am luat capacul si am mai lasat 15 minute la cuptor.
Data viitoare am sa pun pe fundul ceaunului o bucata de hartie de copt pentru ca la cuptorul cu gaz , focul vine de jos si s-a cam prea rumenit baza painii.
Pentru prima incercare, painea a iesit exceptionala. Ce are deosebit fata de painea normala este faptul ca are elasticicitatea painii facute in cuptorul de la tara, ars cu lemne adica este cumva ca un burete ce revine imediat dupa apasare.
Coaja este foarte crocanta, miezul moale iar despre miros, sa nu mai vorbim ! Cum eu inca nu mananc paine, am fost realmente pedepsita sa simt doar mirosul. Degustatorul sef a dat nota 10 pentru aceasta painica!