Pâine/ Ekmek
Sursa Pâine/ Ekmek
articol scris de nilgun blog bucatariaturceasca.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
4 căni de făină
1 cub drojdie (25 g)
500 ml apă călduţă (sau lapte)
o ceşcuţă de ulei
o linguriţă de miere sau zahăr
un gălbenuş de ou
MOD DE PREPARARE:
Într-un castronaş se fărimiţează drojdia, se adaugă mierea, sarea şi o parte din apă, se amestecă totul foarte bine până se omogenizează.
Cele patru căni de făină cernută se pun într-un vas adânc sau pe o planşetă. Se face o gaură în mijloc şi se toarnă amestecul de drojdie. Treptat făina este încorporată şi se adaugă încet încet şi restul de apă, se frământă bine şi se adaugă şi uleiul frământându-se în continoare timp de cinci minute. Se acoperă vasul cu folie şi prosop şi se lasă la dospit pentru cel puţin 30 de minute.
După ce coca aproape că şi-a dublat volumul cu ajutorul pumnului se scoate aerul din ea.
Coca se împarte în două bucăţi, se dă forma dorită, în cazul de faţă împletită,
şi se pune în tava de copt unsă cu puţin ulei, şi se mai lasă coca încă 10-15 minute la dospit.
Într-un castronaş se bate un gălbenuş de ou cu o linguriţă de ulei, cu acest amestec se unge coca, opţional se pot pune seminţe de mac sau susan deasupra.
Se lasă la copt până când pâinea capătă o crustă aurie.
Nimic nu se compară cu gustul pâinii de casă proaspăt făcută, mâncată cu o bucată de brânză, roşii şi ceapă verde.