Paine De Casa
articol scris de vavynutz blog bucatarsubacoperire.blogspot.com
Zilele trecute am facut o frumusete de paine cu miez pufos si coaja crocanta, cu gust de biscuite. M-am apucat de treaba pentru ca imi era dor sa framant iar zilele urmatoare m-am bucurat de cel mai bun mic dejun cu paine cu unt si gem, ca in copilarie.
2 cani faina tip 650
1 cana faina integrala
1 cana si un pic de apa calduta
2 linguri de ulei de masline
2 linguri zahar
o lingura sare
un plic drojdie uscata
un pumn de seminte de in
un pumn de seminte de susan.
Am amestecat toate ingredientele in afara de seminte intr-un castron mare si le-am framantat cateva minute pana am putut sa desprind cu usurinta aluatul de pe maini. Am uns castronul cu ulei de masline, am pus aluatul inauntru si l-am acoperit cu folie de plastic apoi l-am lasat sa creasca linistit cam jumatate de ora.
Cand deja isi dublase volumul i-am adaugat semintele si l-am mai luat intr-o tura de pumni si palme, pana a devenit fin si elastic.
I-am dat forma rotunda (nu stiu de ce dar pentru mine painea de casa are musai forma asta si e framantata cu mana), l-am pudrat cu faina din belsug si l-am lasat sa-si revina dupa bataie inca vreo 20 de minute.
Dupa tot acest tratament a ajuns in cuptor , la 200 de grade, pana s-a rumenit frumos.
Bineinteles ca nu am rezistat tentatiei de a manca o bucata calda, ba mai mult decat atat mi-am facut si un platouas!:D