Paine De Casa - Specialitati Din Faina Neagra
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
mal
Sunt treaza de inainte sa se crape de ziua si de atunci imi tot alearga planurile pentru ziua de astazi prin minte. Ba mi-am intocmit chiar si o lista cu "ce am de facut astazi", insa nu ma pot da dusa de la fereastra.
Mi-am aruncat pentru o clipa ochii pe calendar de unde data iesea in evidenta marindu-se si micsorandu-se consecutiv( ca atunci cand circuli cu viteza prea mare cu masina si din sens opus (co)participantii la trafic te anunta "facandu-ti din faruri" ca dupa curba te asteapta radarul ) obligandu-ma parca sa ma dumiresc .
Chiar daca "2-ul" mi s-a infipt in ochiul stang si" 4-ul "in ochiul drept aproape violent, facandu-ma sa clipesc des, am inteles destul de tarziu ca astazi e Dragobetele .
Imaginea de basm de la fereastra ma tinea prea captiva si n-am putut sa fac alta decat sa las o intrebare mica si nerusinata sa-mi tulbure privelistea si alergatura de planuri din minte : "cui ii pasa ?!"
Si iar m-am intors sa privesc fulgii dansand nebuneste si acoperind tot ce intalneau in cale , ignorand si ei (ca si mine ) cu buna stiinta data din calendar.
Cu gura cascata si ochii mari am stat zgaindu-ma la fereastra pana m-a luat foamea si m-am trezit cotrobaind prin cosul cu chifle .
Numai dupa ce am molfait o jumatate de chifla mi-a mai venit mintea la loc (alerga besmetica dupa fulgii mari ) si m-a determinat sa va povestesc si voua cum am facut eu chiflele:)).
Stiti voi bine , doar v-am mai povestit , ca obisnuiesc sa fac paine acasa.
Imi place gustul, imi este drag s-o fac si ies si mai ieftin.
V-am aratat si la televizor cum fac eu painea, v-am scris retete si aici pe blog, insa pana acum, desi fac destul de des , nu v-am aratat retetele mele de specialitati din paine de casa facute cu faina neagra.
Una dintre ele v-o arat azi, deoarece i-a venit vremea :))
Tot ce aveti nevoie pentru aceste "specialitati" facute in casa sunt urmatoarele ingrediente :
faina neagra ..cca 700g, un cubulet de drojdie....cca 30g, o lingura de zahar brun, cate o lingura de seminte de :mac, in, susan si floarea soarelui, o lingurita de sare si apa calduta 500-600 ml (cat cere aluatul )
Din drojdie, zahar , apa calduta si putina faina am facut plamadeala(maiaua) chiar in castron.
Am lasat-o 10 minute sa se dizolve drojdia si sa inceapa sa lucreze.
Apoi am adaugat semintele si sarea si le-am omogenizat cu maiaua , restul de faina si apa pana cand am obtinut un aluat elastic .
Trebuie sa stiti ca se lucreaza mai bine cu faina neagra decat cu cea alba. Datorita faptului ca in componenta ei se afla tot ce contine si bobul de grau, inclusiv taratele care la faina alba se elimina, aluatul capata tinuta , se leaga mai repede ,nu se lasa si nici nu se inmoaie.
"Cere" mai multa apa la framantat, dar asta nu este o problema prea mare.
Framantat teoretic spus, practic , dupa cum v-am mai spus, eu nu framant painea, doar omogenizez ingredientele. Las drojdia sa-si faca treaba ei in aluat :).
Dupa ce am lasat aluatul sa creasca cca 30 de minute.....
.... am modelat "specialitatile "dandu-le diverse forme , le-am asezat cuminti intr-o tava mare unsa cu ulei.
Deasupra le-am presarat cu seminte si sare de mare.
Au stat in cuptorul incins la 180* cca 45 de minute.
La final, gata coapte si bune de pus pe masa aratau cam asa :
Acum ca v-am impartasit o noua reteta de paine buna si sanatoasa de casa, va rog sa-mi ingaduiti sa fug ,sa ma lipesc iar cu nasul de fereasta si sa uit ca e Dragobetele (desi am pe lista cateva torturi in asteptare :)) ) macar pana imi termin de mancat chifla inceputa inainte sa ma apuc sa va tin de povesti :))