Paine Cu Masline
articol scris de Alice_albinutza blog alice-albinutza.blogspot.com
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Dragii mei azi va intimpin in tarabucatelor cu paine. Nu orice fel de paine, ci o Paine cu masline, o paine de sarbatoare, ce merita sa stea pe masa plina de bunatati in jurul careia va veti aseza cu mic, cu mare si veti petrece intrarea in 2014. Acum cand 2013 mai are putin si ne paraseste, ma uit in urma si, pe langa cateva mici pareri de rau, am adunat o traista plina cu lucruri faine, o gasca de prieteni buni si-o multime de evenimente superbe. Un an bun. Insa imi doresc ca anul care vine, 2014, sa fie mai bun ca anul ce tocmai se duce si mai prost ca anul ce va veni, vorba tatalui meu Ceea ce va doresc si voua, tuturor.
Revenind insa la reteta ce face obiectul postarii aici de fata, Paine cu masline, va mai zic doar un singur cuvint: Mirific!
Ingrediente pentru reteta de Paine cu masline
- 500 gr faina integrala de grau
- 250 gr faina alba de grau 650
- 400 ml lapte caldut
- 50 gr unt
- 3 linguri zahar
- 1 1/2 lingurita sare
- 100 ml apa calduta
- 1 cub de 25 gr drojdie
- o mana de masline kalamata, fara samburi
Mod de preparare pentru reteta de Paine cu masline
Intr-un bol frecati drojdia cu zaharul pana se lichefiaza. In cuva masinii de paine, sau intr-un bol, depinde de cum vreti sa lucrati aceasta paine, puneti faian integrala, faina alba, sarea, untul putin topit si racit. Adaugati drojdia lichefiata si incepeti sa framantati usor. Sau sa porniti masina de paine pe programul de framantare si dospire. Adaugati treptat laptele caldut si apoi apa calduta. Framantati pana obtineti un aluat usor si ferm, putin lipicios la atingere dar legat bine. Lasati la crescut o ora, o ora jumatate la loc ferit de curent.
Cand a crescut suficient, desertati aluatul pe masa de lucru bine infainata. Framantati-l de doua ori si apoi apaltizati-l putin cu mana de lungimea tavii in care il veti coace. Maslinele kalamata le taiati feliute, dupa ce le-ati scos samburii. Puneti din loc in loc, apoi rulati aluatul umplut cu feliutele de masline si rasuti-l usor din loc in loc si asezati-l in tava pentru copt, unsa bine cu unt. Acoperiti cu un prosopel si lasati la crescut la loc caldut si ferit de curenti de aer rece, pret de 20-30 minute.
Coaceti la foc mic, 40-50 minute. Lasati la racit complet inainte de a o taia, asta doar daca puteti rezista tentatiei aburinde.
La multi ani, dragii mei! Sa aveti un An Nou minunat si sa ne vedem cu bine in 2014!
Acest articol Paine cu masline apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.