Paine Cu Masline Si Rozmarin
articol scris de sabina-madalina.blog blog sabina-madalina.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Sunt foarte bucuroasa, ca dupa cateva incercari am reusit in sfarsit sa gasesc reteta perfecta (pentru mine). Cea mai buna paine este cea din vremea vacantelor la tara la bunici ...paine mare cat roata carului, cu coaja tare, facuta la brutaria din sat. Azi brutaria cu pricina nu mai exista ...
Ingrediente:
- 350 grame faina alba
- 150 grame faina neagra
- un cubulet drojdie (25 grame)
- 1 lingurita zahar
- 375 ml apa calduta
- 10-15 masline kalamata
- rozmarin proaspat
- un praf de sare
2. Turnam si restul de apa peste maiaua obtinuta. Incorporand treptat faina, maslinele si rozmarinul taiat marunt, se obtine un aluat lipicios.
3. Aluatul se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul.
4. Pe o suprafata presarata cu faina, se pune aluatul si si i se da o forma rotunda.
5. In cuptorul preincalzit la 200 de grade, se introduce timp de 15 minute vasul in care se coace painea. Este necesar un vas cu capac, ideal ar fi de fonta, deoarece retine foarte bine caldura.
6. In vasul fierbite se pune hartia de copt, painea, capacul si se introduce la cuptor timp de 30 de minute. Dupa cele 30 de minute se scoate capacul si se continua coacerea painii pana cand aceasta devine rumena si coaja este tare.