Paine Cu Masline Si Rozmarin
articol scris de divainbucatarie blog divainbucatarie.ro
INGREDIENTE:
400 g faina alba
150 g faina integrala de grau
25 g drojdie proaspata / 1 plic drojdie uscata
1 lingurita zahar
2 lingurite sare
200 ml de apa calda
50 ml ulei de masline
100 g iaurt grecesc
50 g masline negre – felii, fara samburi
1 crenguta rozmarin proaspat tocat
PREPARARE:
Intr-un vas amestecam faina alba cu cea integrala si sarea. Drojdia o punem intr-o ceasca, cu 1 lingurita de zahar si un praf de faina, apoi turnam apa calda, doar cat sa le acoperim. Amestecam usor, pana se dizolva drojdia si lasam sa dospeasca. Cand vedem ca maiaua sta sa iasa din ceasca, o turnam peste faina.
Amestecam usor, adaugam apa calda continuand sa amestecam. Punem uleiul de masline, apoi iaurtul. Framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Daca este nevoie mai adaugam 2-3 linguri de faina, iar daca este prea uscat 1 lingura de apa.
Framantam aluatul pret de 3-5 minute, apoi incorporam maslinele si rozmarinul tocat grosolan.
Formam din aluat o bila mare, o acoperim cu folie de plastic si lasam cam o ora sa creasca, intr-un loc cald, timp in care isi mari volumul de aproape 3 ori. Punem painea intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt. Preancalzim cuptorul la 220°C si coacem painea in primele 10 minute la aceasta temperatura, apoi la 200° pentru inca 25-30 de minute, sau pana se rumeneste.
Lasam painea sa se raceasca pe un gratar cel putin o ora.
Pofta buna!