contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Paine Cu Arome

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Acum ceva timp in urma, mai exact de 14 septembrie, ziua Crucii, am avut deosebita placere de a fi invitata ca partener la expozitia de arta Crucea 2013, expozitie ce inca mai este deschisa publicului vizitator pana pe 31 octombrie, la manastirea Golia-Iasi. V-am povestit la momentul respectiv cam despre ce e vorba in mare, insa astazi ma vad nevoita sa va povestec putin despre participarea mea acolo, ca food-blogger partener. Dar, sa nu uitam a mentiona: Multumesc Violeta Radu! ma inclin in fata talentului tau si in fata exuberantei si a credintei tale ca lumea e curata si ca prin arta putem sa ne slavim credinta. Iti multumesc!

Si-acum sa stergem lacrima si sa ne apucam sa ridem nitelus. Deci, me =  food-blogger, nimic nou sub soare ar spune unii. Dar un food-blogger la o expo de arta celabrand crucea? adica eu trec rar de tot prin fata fetelor bisericesti Paine cu arome Nu pentru ca sunt atee. Nicidecum. Ci din cu totul si cu totul alte motive, de unii stiute, de altii neintelese, de unii aprobate, de cei mai multi etichetate…

Insa am acceptat invitatia Violetei si nu regret o secunda. Am celebrat crucea (asta era tema, nu?) cumva culinar-artistic:) am dospit, incet si sigur, o paine cu arome, o paine cu rosii uscate si ierburi de provence.

Paine cu arome

Ingrediente pentru reteta de paine cu arome

  • 1 kg faina
  • 1 cub drojdie
  • 1 lingurita cu varf de sare
  • 1 lingurita rasa de zahar
  • 600-700 ml apa calduta
  • 1 lingurita ierburi de provence
  • rosii uscate in ulei

Mod de preparare pentru reteta de paine cu arome

Am preparat aluatul la masina de paine. Pe mine, personal, masinaria asta ma ajuta foarte tare. Recunosc nu sunt o gospodina perfecta si nici nu imi doresc asa ceva, nu am veleitati de framantator sef si nu am o deosebita pasiune pentru paine. Am incercat sa fac si paine cu maia, dar nu mi-a mers, am esuat si am lasat-o balta. Nu am energia necesara de a astepta o zi pentru a scoate o paine. Pur si simplu nu pot. Nu dati cu pietre Paine cu arome .

Astfel ca am pus drojdia intr-un bol cu zaharul si am frecat usurel pana s-a lichefiat.

In cuva masinii de paine am pus faina, sarea, drojdia, ierburile de provence si am pornit masinaria, setata pe programul de framantare si dospire. In timpul asta am pus apa calduta (nu fierbinte!) incet, cate putin, pana a inceput sa se lege aluatul. Apoi am inchis capacul masinii de facut paine si am last-o o ora jumatate (1.30min) atat dureaza la masinaria mea. Noroc ca tipa cand termina procedura, dar uneori cine o aude. Asa si acum cred ca am mai intarziat vreo cateva minute bune, caci de nu ma dulceam la timp incerca aluatul s-o ia la vale, saltand capacul, fix ca la desul ala cu Drago-monstru, la care totul este drago-wow Paine cu arome )

Am zis scurt drago-wow si-am rasturnat aluatul pe masa infainata incapand sa formez painite mici din mici bile de aluat. parca eram la ora de atelier din grupa mare de la gradinita normala din falticeni Paine cu arome ) din secolul trecut Paine cu arome Si luam o bucatica, formam o biluta, aplatizam, puneam in tava de aragaz tapetata cu foaie de copt. In tava intrau cam 30-33 bilute de paine cu arome. Apoi cu un cutit mic si ascutit crestam bucatile de paine in forma crucii si pe forma taiata introduceam bucati, suvite din rosiile uscate taiate in prealabil. In total vreo 105 bucati de paine aromata, recuperate intregi  si duse la expo a doua zi cam 87 Paine cu arome ) Inainte de a le da la cuptor le-am unsa pe fiecare in parte cu putin ulei aromat, din borcanelul cu rosii uscate in ulei. Dati apoi tava la cuptorul incins in prealabil si coacetiusor la foc mic-mediu pana se coc.

Acum simplificand lucrurile si pentru a scapa demunca de sisif Paine cu arome ) va indrum sa facem mult mai sigur si mai simplu. Deci, revenim la partea cu rasturnatul aluatului pe masa infainata. Taiati-l in doua bucati egale. Luati o bucata de aluat si intindeti-o pe masa, cu mana, aplatizind putin, ca si cum ati intinde aluatulpentru un cozonac. Luati si presarati pe suprafata aluatului bucatele de rosii uscate in ulei apoi rulati aluatulsi rasuciti-l. Puneti-l in tava unsa bine cu unt sau ulei si tapetata cu faina si dati la cuptor pana se coace.puteti simplifica lucrurile punand aluatul in doua tavi de cozonac si va vor iesi doua paini perfecte.

Cam asta e tot. Sunt delicioase, parfumate si aromate si sunt de post. iar fiind asa micute, copii le vor adora Paine cu arome va spun din experienta.

Sa aveti pofta si sa va bucurati de viata!

Paine cu arome Paine cu aromeSursa fotografiilor, publicate pe blog, cu acordul proprietarului: copyright Violeta Radu

Acest articol Paine cu arome apartine site-ului Retete culinare din Tara bucatelor - de Alice Ciobanu.