contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Paine Artizanala

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Reteta porneste dintr-o brutarie New Yorkeza si a facut furori in lume, am sa va scriu si variatiile mamei (pe care-o pup pt ca ma citeste).

Mod de preparare:

Amestecam ingredientele uscate (pt a imprastia drojdia uniform), apoi adaugam apa si amestecam efectiv atat cat sa se formeze coca, deci nu framantati sa transpire grinda ci atat cat nu se mai cunoaste faina si pana obtinem un aluat lipicos pe care-l uitam acolo maxim 12 ore.
Coca se toarna pe masa putin infainata si se pliaza de vreo 2 ori, ideea este sa-i dati forma de paine. Eu am lasat-o pe masa bine infainata, am infainat-o bine si deasupra si-am uitat-o inca o ora sub stergar. Incalziti cuptorul la foc mare 425F deci vreo 220C
In timp ce incalziti cuptorul tineti in cuptor: o cratita de tuci/o forma de yena sau de cermica la care sa aveti un capac potrivit, ideea fiind sa puneti coca de paine intr-o forma fierbinte. Forma nu se unge cu nimic! O dati la cuptor sub capac 40 de minute, apoi fara capac inca vreo 10-15 minute sa fie rumena si frumoasa (a mea era deja ca-n poza cand am dat capacul la o parte)
Variatii: o puteti presara cu fulgi de porumb macinati sau fulgi de bran, sa fie bine infofolita in ceva, eu am pus faina simpla.
Mama a facut-o si cu 2 parti faina integrala, cred ca a facut-o si complet integrala, a facut si cu cartofi fierti cum se face painea in Ardeal si-a iesit o nebunie de fiecare data.
Painea aceasta se face singura!


Reteta recomandata de anditudor.blogspot.com