Paine Aromata Cu Dovleac
Sursa Paine aromata cu dovleac
articol scris de vavynutz blog bucatarsubacoperire.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cu toate cu nu sunt eu mare fan Halloween, copii astia simpatici, costumati in vrajitoare, au reusit sa imi induca asa un sentiment de sarbatoare incat m-am hotarat sa pregatesc si eu ceva special. Si ce poate fi mai potrivit decat o paine cu dovleac si condimente, care sa umple casa de caldura si parfum de toamna? Iar o sarbatoare in plus nu strica niciodata.
Ingrediente:
450 g piure de dovleac260 ml apa calduta
1 pliculet drojdie uscata
900 g faina 650
20 g lapte praf
1 ou
6 linguri zahar brun (eu am folosit Billington's dark muscovado cumparat de la Mega Image)
2 linguri unt moale
1 lingura sare
1 lingurita amestec cinci condimente, chinezesc
1 lingurita scortisoara
1 lingurita nucsoara
4-5 cuisoare zdorbite
1 lingurita ghimbir proaspat ras fin (sau pudra)
Preparare:
1.Pentru inceput taiem dovleacul in doua pe lungime (eu am avut un dovleac micut, lunguiet, din productia proprie de la Fetesti), il curatam bine de samburi cu o lingura si il punem in cuptorul incins la 190 de grade pana pulpa se inmoaie bine. Il curatam apoi de pe coaja, tot cu o lingura, si il transformam in piure cu ajutorul unei ustensile de zdorbit cartofii.2.Intr-un vas incapator punem apa calduta si drojdia si lasam sa stea 5 minute, cat sa "infloreasca". Adaugam apoi faina, laptele praf, oul, zaharul, sarea si piureul de dovleac, amestecand bine cu un mixer sau cu mana.
3.Adaugam apoi condimentele si untul si continuam sa amestecam 5 minute pana aluatul devine elastic, dar este totusi moale si usor lipicios.
4.Ungem un castron cu putin ulei, punem aluatul inauntru si il lasam sa creasca, acoperit, timp de 1 ora si jumatate. Stim cand e gata daca atunci cand il impingem cu degetul gaura rezultata nu revine la loc.
5. Dupa ce a dospit rasturnam aluatul pe masa bine infainata si ii dam forma. Eu m-am jucat un pic si am impartit aluatul in mai multe bucati. Am facut doua paini micute si doua mai mari si am incercat sa le dau forma de dovleac (de fapt o paine rotunda cu un mot cat o nuca deasupra, care trebuia sa fie codita). Nu prea mi-a reusit, stiu. Pudram painicile bine cu faina si le lasam iar sa creasca timp de 30 de minute.
6.Intre timp dam drumul la cuptor la 190 de grade si punem inauntru atat tavile pe care vom coace painicile cat si o craticioara cu apa la baza cuptorului. Aceasta se va evapora si va produce un mediu umed in cuptor, responsabil de coaja crocanta pe care ne-o dorim. Dupa ce au trecut cele 30 de minute punem cu grija painicile in tava (eu le-am lasat sa creasca pe o hartie de copt ca sa imi fie mai ujor sa le mut pe tava), le crestam cu un cutit foarte ascutit si le introducem in cuptor. Dupa 10 minute scoatem craticioara cu apa. Painile mici au mai stat inca 20 de minute iar cele mari inca 30. Nu pot sa va explic ce miros minunat a fost in casa in toate perioada asta, si inca multe ore dupa aceea.
Eu am mancat singura o paine intreaga, calda, cu unt.
Sunt atat de fragede si aromate si coaja atat de crocanta incat cu greu m-am putut opri. Iar un french toast cu painica asta cred ca ar fi o nebunie, sigur incerc zilele astea.
Reteta e tradusa si adaptata de aici.