Paine Alba Umpluta Cu Sunca Si Cascaval, O Pizza Cu Blat Subtire Si O Focaccia Mititica. Din Acelasi Aluat :).
articol scris de Delia blog mancarurisimple.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Asta e o paine pe care o s-o mai fac, atunci cand o sa vreau paine alba. De fapt, intentia principala era sa fac pizza, si daca tot am facut aluat dintr-un kg de faina, chiar trebuia sa fie si paine.
Am ales reteta de aluat de pizza a lui Jamie: la 1 kg de faina, 650 ml de apa calduta, 2 plicuri de drojdie, o lingura de sare, una de zahar, 4 linguri de ulei de masline. Aluatul va fi destul de aerisit, deci merge foarte bine pentru o paine alba reusita, zic eu. Aluatul meu a stat la dospit cam o ora si jumatate in prima faza, apoi l-am impartit in doua: jumatate pentru doua tavi (de aragaz) de pizza, cealalta jumatate pentru paine. Dupa aceea am furat din ambele bucati aluat cat pentru o focaccia micuta.
Am intins aluatul pentru paine cat sa poata fii rulat de doua ori, nu am insistat prea mult cu sucitorul. Oricum e un aluat cu multe bule de aer si se lasa cam greu intins, nu trebuie fortat prea tare. Am pus in interior niste bucatele de sunca, un catel de usturoi dat pe razatoarea mica, patrunjel tocat marunt si cascaval ras. Am rulat o data, apoi am impaturit partial marginile spre interior ca sa nu curga cascavalul si-am rulat pana la capat. Am pus painea in vasul uns cu ulei si presarat cu gris si-am lasat-o la dospit o ora, a crescut destul de mult. Am pensulat-o cu unt topit, am presarat gris si-am dat-o la cuptor, intr-o ora a fost gata.
Am avut o paine rumena si grasuta, bine crescuta, deloc sfaramicioasa si compacta. S-ar preta foarte bine aluatul asta la o rulada aperitiv, mai lunguiata si mai subtirica. Chiar o sa-ncerc.
Cat despre focaccia, a iesit chiar misto. Putin diferita de cea facuta dupa toate regulile, dar foarte buna. Miez ultrapufos, coaja subtire si crocanta, aromata. Am lasat aluatul sa creasca in tava o ora, l-am aplatizat, am facut gaurile; inca 30 de minute de odihna, apoi unsa cu ulei, presarata sarea si aromele si pusa la copt. Am facut ulterior o focaccia mare (500 g faina) din aluat de tipul asta, sunt foarte multumita de cum a iesit, va fi cu multe repetitii.
Cea mare.
Pizza am incarcat-o pe romaneste: cu sos de rosii facut din rosii pasate + ceva bulion de casa, usturoi si patrunjel (fiert in prealabil sosul), cascaval, ciuperci proaspete, ardei, ceapa si sunca afumata (destul de buna, de la Agil), asa-zis traditionala. O alternativa ok la cea de casa, in orice caz. Am mai pus si ananas, ca-mi place combinatia cu afumatura si cascaval. Promit ca data viitoare fac o pizza cu topping decent.
Am avut o paine rumena si grasuta, bine crescuta, deloc sfaramicioasa si compacta. S-ar preta foarte bine aluatul asta la o rulada aperitiv, mai lunguiata si mai subtirica. Chiar o sa-ncerc.
Cat despre focaccia, a iesit chiar misto. Putin diferita de cea facuta dupa toate regulile, dar foarte buna. Miez ultrapufos, coaja subtire si crocanta, aromata. Am lasat aluatul sa creasca in tava o ora, l-am aplatizat, am facut gaurile; inca 30 de minute de odihna, apoi unsa cu ulei, presarata sarea si aromele si pusa la copt. Am facut ulterior o focaccia mare (500 g faina) din aluat de tipul asta, sunt foarte multumita de cum a iesit, va fi cu multe repetitii.
Cea mare.
Pizza am incarcat-o pe romaneste: cu sos de rosii facut din rosii pasate + ceva bulion de casa, usturoi si patrunjel (fiert in prealabil sosul), cascaval, ciuperci proaspete, ardei, ceapa si sunca afumata (destul de buna, de la Agil), asa-zis traditionala. O alternativa ok la cea de casa, in orice caz. Am mai pus si ananas, ca-mi place combinatia cu afumatura si cascaval. Promit ca data viitoare fac o pizza cu topping decent.