Paella
Sursa PAELLA
articol scris de alison blog alison-trials.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
lipsesc destule elemente care sa concure o adevarata paella din varianta mea,dar a fost buna,ma credeti? povestea este cit se poate de simpla: se face ca ajungi acasa vinturind o punga ce are la fund citiva creveti si tu nu ai nimic pregatit pentru masa de prinz.hmm,cei dragi au asteptari de la tine(ma refer doar la pregatitul mesei,desigur!),cum asa?!
la ce te duce repede gindul?la ea,desigur,o visezi,o vezi ,ii simtii aburii ridicindu-se usor si pasnici...foamea te bintuie si pe tine dupa atita umblatura si isi incepe cunoscutu-i delir. grabita,cu miinile tremurinde(ah,hipoglicemia!) incepi si tu sa aduni ingredientele de care ai nevoie...cauti prin debara si nu gasesti nici urma de orez potrivit retetei ,ca sa nu mai zic de vasul in care vrei sa o prepari,nu-l ai,iti lipseste cu desavirsire din arsenal.ca multe altele ,nu-i bai.cotrobai si gasesti:un vas total impropriu,o tava de prajitura,tarta...dar nu ai cum alege,improvizezi,faci compromisul si iti asumi riscul.asa ,ca-n viata de zi cu zi...si uneori lucrurile ies nesperat de bine,sa fie oare norocul?!
ingrediente pentru cca 4 persoane:
300 grame de orez(eu nu am avut decit cu bob lung),se recomanda arborio sau cu bob mediu,
300 ml supa de legume(se poate folosi si de carne sau peste),
1 ceapa rosie mare,
3 catei de usturoi,
1 buchet de patrunjel,
3-4 lime,
10 creveti mari,prefierti,nedecorticati,
100-150 grame cirnacior chorizo,taiat rondele,
2-3 linguri ulei de masline,
sare,dupa gust,
sofran,citeva firisoare(ceva mai multe,la mine se vede "zgircenia"in culoare:)) .
incingem uleiul de masline si gatim in el ceapa tocata marunt si presarata cu putina sare, pina devine sticloasa,adaugam rondelele de chorizo,usturoiul tocat ,amestecam cca 1 minut,apoi adaugam orezul spalat ,il lasam si pe el 1-2 minute la incins,dupa care adaugam supa de legume,sofranul si lasam sa fiarba totul la foc mic,sub capac,10-12 minute,pina tot lichidul e absorbit .in acest moment adaugam deasupra si crevetii ,ii lasam si pe ei sub capac tot vreo 2 minute.inchidem focul ,decoram cu patrunjel tocat,stoarcem si zeama a 2 lime deasupra si mai asteptam 5 minute.dupa care aducem vasul pe masa si servim din el,cu sferturi de lime.
pofta buna!