Paella Cu Pui Si Carnati Chorizo
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ar mai trebui sa va spun ca sosul de baza format din ceapa,usturoi,rosii,ardei, sotate, se numeste sofrito ( a nu se confunda cu italianul sofritto) si ca stratul de mancare caramelizat pe fundul tigaii ,la sfarsitul gatirii, se numeste soccarat si este foarte apreciat, considerandu-se ca fara acest strat mancarea nu este o paella adevarata.
Concluzia : o mancare foarte buna !!! Dar atentie, este o mancare iute, carnatii chorizo fiind iuti.Nu vreti sa fie iute, folositi altfel de carnati si nu puneti ardei iute.
INGREDIENTE:
-600 g pulpe de pui dezosate si fara piele
-200 g carnati chorizo (picanti)
-un ardei gras rosu taiat fasii
-o ceapa tocata
-3-4 catei de usturoi zdrobiti
-200 g ciuperci feliate
-200 g mazare verde sau fasole verde sau amandoua
-o conserva de rosii taiate cuburi sau 700 g rosii proaspete si coapte bine
-2 cesti de orez cu bob scurt sau mediu (calasparra, bomba, sau orice orez care sa absoarba bine lichidul)
-4 cesti de supa de pui sau apa
-o lingura de coaja rasa de lamaie
-o lingura de rozmarin verde tocat sau o lingurita de rozmarin uscat
-o legatura de patrunjel verde tocat
-1/4 de lingurita de sofran ( eu am folosit sofranel cumparat din piata )
-un ardei iute tocat (optional)
-sare,piper dupa gust
-felii de lamaie pentru servit
MOD DE PREPARARE:
1.Rumenim carnea taiata cubulete si carnatii taiati felii mai groase de 1,5-2 cm, dupa care ii rezervam la cald
2.In aceeasi tigaie calim ceapa, apoi adaugam usturoiul, il sotam si pe el 10-20 de secunde, apoi ardeiul taiat fasii, dupa care adaugam ciupercile feliate, coaja rasa de lamaie si lasam sa se evapore apa continuta, apoi vine randul fasolei si/mazarii
3.Stingem totul cu rosiile taiate cubulete si supa de pui.Cand clocotesc adaugam din nou in tigaie carnea si carnatii , sofranul si restul verdeturilor, gatim 5 minute
4.Presaram in cercuri concentrice orezul, amestecam o data pentru a-l repartiza peste tot, dupa care din acest moment nu se mai amesteca mancarea. Gatim 10 minute minute la foc mare, pana da in clocot si se formeaza pe fundul tigaii un strata de orez caramelizat,numit soccarat (se spune ca fara acest strat paella nu e o paella adevarata) apoi lasam sa fiarba molcolm la foc mic alte 10 de minute, pana ce lichidul este absorbit, orezul trebuind sa ramana al dente.Luam tigaia de pe foc, o acoperim cu servete de bucatarie din hartie, pentru ca aburii formati sa nu se condenseze si sa intoarca la loc in tigaie si o lasam sa se odihneasca 10-15 minute.
5.Servim cu felii de lamaie alaturi.
Pofta buna !