Oua Vopsite Natural De Inaltare (retetele Bunicii)
articol scris de valentinaghidculinar blog valentinaghidculinar.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ingrediente:
oua de gaina
foi de ceapa rosie, cu cat mai multe cu atat mai bine
foi de ceapa alba
sfecla rosie
putin otet
Mod de preparare:
La tara, bunica mea Dumnezeu sa o ierte ,vopsea ouale intr-un mod inedit si natural.Folosea foi de ceapa rosie,foi de ceapa alba si felii de sfecla rosie.Mama mea a continuat traditia,eu o continui de ani de zile si sper din tot sufletul ca si fiica mea sa procedeze la fel.
Ouale se spala bine cu apa si detergent si se clatesc la fel de bine.Se sterg sau se lasa sa se usuce. Ouale se pot vopsi simple sau cu diferite modele folosind diferite frunzulite sau se vopsesc in hartie creponata(vezi reteta Oua vosite natural de Paste ...Apoi, fiecare ou se uda pe locurile unde se aplica frunzulita sau frunzulitele dupa modelul dorit. Fiecare ou se coase sau se leaga intr-o bucata de ciorap subtire sau tifon. Un ciorap ajunge pentru destule oua.
Anul acesta pentru Inaltare le-am vosit simple..Nu m-am simtit bine deloc si am zis ca nu va fi nici o problema daca le voi vopsi asa...
Ouale se pun la fiert intr-o oala impreuna cu frunzele de ceapa rosie si sfecla rosie taiata feliute.Sa turnati si cateva linguri de otet.Ouale se fierb dupa preferinta moi sau tari.Dupa ce au fiert se lasa cateva ore sau chiar pana a doua zi in oala si apa in care au fiert pentru a prinde culoarea.Se scot ,se despacheteaza usor si se ung cu slaninuta sau cu putin ulei pentru aspect.