Oua Ochiuri, In Vasul De Lut
articol scris de savalaura.blogspot.c blog savalaura.blogspot.com
"Reteta" asta e chiar problematica, hihi...dar numai la capitolul "imagine" :P
...desi, chiar daca nu aveti (inca) o forma din asta haioasa de lut (vaaaai, ce mult imi place!!! :D) puteti dezlega usor problema, folosindu-va de tigaia clasica :)))
Sint foarte fericita ca o am dar n-am sa va spun ca de doi ani zace in camara (silly me!!!!!!!). Mi-a cumparat-o mami a mea draga din Horezu, impreuna cu inca vreo doua, tot de lut, printre care si o oala mare pentru sarmale, pe care de-abia astept sa o indes cu niste sarmale delicioase din foi de vita :))
...pana atunci, insa, sa parcurgem voiosi minunata "reteta" :P
Avem nevoie de:
- evident, oua :P ...patru :)))
- putin unt
- sare...si piper, daca chiar vreti :D
...are pana si o mica cartulie cu retete atasata :)
...iar in poza de prezentare sint niste oua-ochiuri foarte faine, perfecte pentru copii (am sa i le fac lui Bogdi candva :P)
...in doua, diferite, dar atragatoare ipostaze :))
...desi nu scria, eu am lasat forma pentru aproape o ora in apa, si de-abia dup-aia m-am apucat de treaba :)
Se unge, asadar, cu unt forma:
Se introduc ouale in vasul pregatit pentru prajit:
Se condimenteaza cu condimentele favorite (sare, piper, etc.)
Se tine forma la cuptor pana cand ouale se intaresc; se servesc cu o portie sanatoasa de spanac cu lapte :P
...ouale ies foarte usor din forme, dupa cum vedeti :)
...si sint foarte, foarte gustoase (sau oi fi fost eu prea vrajita de minunata-mi forma de lut?! :P)
Informatii importante:
Vasul de lut se foloseste atat in cuptorul traditional cat si in cuptorul cu microunde. In acest caz, ouale se inteapa cu furculita. Orice alt fel de intrebuintare duce la fisurarea vasului.
Preparatele se aseaza intotdeauna in cuptorul caldut si se ridica treptat temperatura cuptorului.
Se evita racirea brusca a vasului. Se recomanda asezarea vasului scos din cuptor pe o scandura sau pe un prosop uscat.
Dupa utilizare vasul se lasa la inmuiat si se spala in apa calduta.