contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Oua La Micul Dejun

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


E o agitatie mare peste tot in legatura cu micul dejun - "cea mai importanta masa a zilei". Si pe buna dreptate!
E drept ca de multe ori cand te trezesti dimineata, e graba asa de mare ca esti tentat sa sari peste el, sa-l inlocuiesti cu o cafea la birou (eventual si cu o tigara? tztztz - baaad :p), dar zau, nu-i asa greu! Pentru un bol de fulgi cu lapte sau o briosa e timp, oameni buni! Iar in weekend - cel putin pentru noi - micul dejun e un ritual cu iz puternic de rasfat si self-indulgence!


Iar ouale sunt numai bune in rolul principal din serialul "Mic Dejun de Weekend".
Stiati ca ouale sunt cea mai buna sursa de proteine - din cauza ca proteinele din ou se digera in proportie de 97%, spre deosebire de cele din carne, de exemplu care sunt absorbite in proportie mult mai mica?
Ca ouale sunt extrem de bogate in seleniu, vitamina B12, A si D, fosfor?
Un ou are in medie 75-80 de calorii. In plus, fiind un aliment foarte satios, o sa va tina de foame mult timp, deci e afacere buna din punctul asta de vedere :)
Da, carcotasii vor spune ca ouale au mult colesterol. O sa le raspund asa:
1. sigur ca a manca 2 oua pe zi, in fiecare zi, este un pic excesiv. 4-5 oua pe saptamana insa nu sunt rele.
2. mai important decat atat, nivelul colesterolului din sange e influentat doar in proportie de 1/4 de aportul de colesterol din alimentatie si in proportie de 3/4 de productia hepatica de colesterol. Deci, poti sa tii o cura draconica, lipsita de orice grasine animala, si totusi sa ai colesterolul crescut, daca ai nenorocul sa fi predispus genetic la asta.
Sigur ca, daca stii deja ca ai hipercolesterolemie, atunci trebuie sa limitezi aportul de grasimi animale (inclusiv oua), dar daca stai bine cu lipidele din sange, atunci poti sa stai linistit - un ou la 2,3 zile nu o sa iti aduca decat beneficii.
Desi in urma cu 10 ani cardiologii au intors spatele oualor si au drecretat ca sunt "rele pentru inima" numeroase studii efectuate in ultimii ani au aratat ca un consum moderat de oua nu creste riscul de boli cardiovasculare, iar AHA (American Heart Asociation) recomanda in ziua de azi un consum de 1 ou/zi, chiar si celor cu nivele crescute de colesterol sau cu boli cardiace, atata timp cat reduc ingestia de colesterol din alte surse (carne)
In concluzie - ouale, desi nedreptatite atata vreme, sunt un aliment cu adevarat minuat, si consumate cu moderatie, va vor aduce numai beneficii.
Now go crack an egg! Enjoy!


Articol recomandat de leblogpiquant.blogspot.com